4 Petua Hilangkan Kedut Muka Dengan Cepat

petua hilangkan kedut muka

kredit foto: 1ciltbakimi

Bila umur makin bertambah, kulit mukapun bertambah tua! Kedut muka pun semakin jelas kelihatan. Jadi, tentu ramai yang nak tahu Petua Hilangkan Kedut Muka kan…

 

Biasanya kedutan tersebut boleh dilihat di bahagian dahi,bawah mata dan juga pipi. Kedutan tersebut boleh membuatkan muka kita nampak tua. Jadi, jom hilangkannya!

 

 

Kedut atau kedutan di muka merupakan salah satu tanda dari penuaan semulajadi. Kedutan di muka boleh juga disebabkan kerana sinaran matahari, kurang tidur,penggunaan kosmetik yang tidak tepat dan merokok.Sebenarnya ada banyak petua hilangkan kedut muka yang boleh kita cuba, termasuklah cara semulajadi yang lebih selamat.

 

Berikut Dikongsikan Petua Hilangkan Kedut Muka:

 

 1. petua hilangkan kedut muka

  kredit foto: fashionlady

  Minyak Zaitun

Minyak zaitun memang bagus untuk rawatan kecantikan kulit. Kandungan vitamin yang lengkap seperti vitamin C, D dan E, serta zat besi yang dilengkapi dnegan zat anti bakteria terbaik untk awet muda.

 

Sebelum tidur bersihkan muka terlebih dahulu, dan sapukan dengan minyak zaitun. Biarkan sampai ke pagi hari. Keesokan pagi barulah dibilas dengan air bersih.

 

 1. petua hilangkan kedut muka

  kredit foto: myhealthylifeadvices

  Masker Betik

Ambil dua potong betik masak, hancurkan. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk, kemudian gaul rata dengan satu sudu makan madu. Setelah itu, sapukan pada muka. Biarkan selama 20 minit, kemudian barulah dibilas dengan air suam sehingga bersih.

 

 

 

 1. petua-hilangkan-kedut-muka

  kredit foto: sharingdisini

  Buah Tomato

Buah tomato dapat memberikan perlindungan ekstra untuk kulit muka. Di dalam buah ini terdapat kandungan antioksidan yang tinggi.

 

Potong buah tomato bulat-bulat kemudian sapukan dengan madu asli. Setelah itu tempelkan pada bahagian muka yang berkedut. Biarkan selama 15 minit sehingga nutrisi tomato dan madu tadi meresap kuat di kulit muka.

 

 

 

 1. petua hilangkan kedut muka

  kredit foto: bp blogspot

  Pisang

Petua hilangkan kedut muka dengan menggunakan buah pisang juga sangat efektif dan mudah.

 

Cara membuat krim muka anti kedut muka ini sangat mudah. Hancurkan sebiji pisang sehingga menyerupai krim. Kemudian sapukan ke seluruh permukaan muka, biarkan selama setengah jam. Kemudian barulah dibilas dengan air suam.

 

Tepuk-tepuk kulit muka anda setiapkali selesai membersihkan muka. Jangan sekali-kali mengelap muka sehingga benar-benar kering.

 

Semoga petua hilangkan kedut muka secara semulajadi ini bermanfaat untuk semua.

 

LIKE & SHARE MAMANET

 

(Visited 499 times, 1 visits today)