5 CARA TERBAIK DAPATKAN TIDUR BERKUALITI

TIDUR YANG NYENYAK PADA MALAM HARI AKAN MEMBUATKAN BADAN KITA TERASA LEBIH SEGAR KEESOKAN HARINYA. KETAHUI CARA TERBAIK MENDAPATKAN TIDUR BERKUALITI. TERNYATA TIDAK SUSAH!

 

Walaupun sedia maklum kita memerlukan waktu istirahat dan tidur yang mencukupi supaya badan kita kembali segar dan bersedia untuk memulakan aktiviti baru. Namun, masih ramai di antara kita yang sebenarnya belum mencukupi keperluan tidur, sehingga tidur pun menjadi kurang berkualiti.

 

BERIKUT BEBERAPA CARA MEMILIKI TDUR BERKUALITI PADA MALAM HARI:

 

  1. ELAKKAN TIDUR PADA SIANG SEPANJANG HARI

Tidur siang sepanjang hari boleh menjadi penyebab mengapa kita sukar tidak di malam hari.

 

Oleh sebab itulah kita disarankan supaya tidak tidur pada siang hari atau menghadkannya untuk tidur tidak lebih dari 30 minit. Waktu yang sesuai ialah antara jam 12.00 hingga 1.30 tengah hari.

tidur berkualiti

  1. JAUHI MAKANAN BERAT SEBELUM TIDUR

Pengambilan makanan berat sebelum tidur akan membuatkan sistem penghadaman kita bekerja keras.

 

Pengambilan makanan berat itu juga boleh membuatkan kita susah untuk melelapkan mata dengan cepat. Jika kita berasa terlalu lapar pada malam hari, makan sahaja makanan ringan seperti biskut, cereal ataupun susu.

tidur berkualiti

 

  1. ELAKKAN BEKERJA ATAU MENONTON TV DI BILIK TIDUR

Pastikan kita gunakan bilik tidur hanya untuk tidur dan beristirahat. Cuba elakkan bekerja di tempat tidur supaya fikiran kita menjadi lebih tenang dan relaks.

 

Di samping itu, kita mesti lupakan apa sahaja yang berkaitan dengan soal kerja, deadline ataupun segala masalah yang ada untuk seketika.

 

Selain itu, jauhi laptop, handphone, televisyen atau apa sahaja yang boleh membuatkan kita tergoda untuk berjaga larut malam dan online.

 

Cahaya yang terpancar dari handphone juga boleh mengalih konsentrasi sehingga pada akhirnya kita akan menjadi sukar untuk tidur.

tidur berkualiti

  1. HINDARI MELAKUKAN SENAMAN BERAT SEBELUM TIDUR

Senaman berat yang dilakukan sebelum tidur boleh membuatkan tubuh kita menjadi lebih segar dan memerlukan masa yang agak lama untuk tenang kembali.

 

Untuk menghindari masalah sukar melelapkan mata selepas bersenam, kita disarankan mengantikan senaman berat itu dengan aktiviti lain seperti senaman yoga, mandi air panas suam, mendengar muzik ataupun membaca novel.

tidur berkualiti

  1. PADAMKAN LAMPU

Ramai di antara  kita yang menyalakan lampu ketika sedang tidur. Padahal, lampu yang terpasang akan memberikan efek buruk pada kualiti tidur kita.

 

Jadi, adalah lebih baik jika kita memadamkan lampu sebelum tidur bagi mendapatkan tidur berkualiti.

 

Lagipun cahaya lamu boleh menurunkan kadar melatonin yang dikeluarkan tubuh, sehingga boleh membuatkan rasa mengantuk kita jadi berkurangan dan membuatkan kita sukar melelapkan mata.

tidur berkualiti

Sebenarnya ada banyak cara untuk mendapatkan tidur berkualiti yang boleh diterapkan. Mulai hari ini, cuba tetapkan masa tidur setiap hari supaya badan dapat menyesuaikan waktu tidur yang stabil.

(Visited 4 times, 1 visits today)