PUNCA JERAWAT DI BADAN DAN KETAHUI 7 CARA MUDAH MENGHAPUSKANNYA!

JERAWAT BOLEH TUMBUH DI MANA SAHAJA, MUKA DAN TERMASUKLAH JUGA JERAWAT DI BADAN! MEMANG ORANG TAK NAMPAK TAPI TENTU KITA RASA TIDAK SELESA SEBAB SELALU RASA GATAL-GATAL DAN MERENYAM SELAGI TIDAK DIGARU!

Masalah jerawat di badan khususnya  di bahagian belakang boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, antaranya disebabkan oleh peluh yang berlebihan.
Badan yang sering berpeluh mudah lembab dan senang diserang pelbagai bakteria. Apatah lagi jika keadaan belakang badan berminyak, jadi semakin cepatlah proses tumbuhnya jerawat di badan.
Selain itu, jika kita mudah berpeluh adalah sangat penting kita menjaga kebersihan diri, tempat tidur dan pakaian kita. Jika kita memakai pakaian yang lembab kerana peluh, ia akan mempermudahkan lagi timbulnya jerawat di badan.
Di samping pengambilan makanan yang mengandungi lemak tinggi dan berminyak boleh membuatkan jerawat mudah tumbuh.
Cuba hindari pengambilan makanan bergoreng atau junk food kerana ia bukan sahaja membuatkan berat badan kita bertambah. Bahkan boleh membuatkan pori-pori kulit kita tersumbat.
 jerawat di badan

BERIKUT 7 CARA UNTUK MENGHILANGKAN JERAWAT DI BADAN

  1. MANDI SECARA TERATUR
Ini merupakan cara sederhana untuk menghilangkan jerawat. Bersihkan badan atau mandi sebelum kita masuk tidur bagi mengelakkan pembiakan bakteria pada badan melalui peluh.
jerawat di badan
  1. TUKAR SABUN MANDI
Ada kemungkinan juga jerawat yang tumbuh di badan kita disebabkan oleh penggunaan sabun mandi atau gel mandian yang tidak sesuai dengan kulit kita.
Gunakan mandian anti bakteria atau herba seperti Tea Tree Body Wash. Elakkan memakai sabun mandi biasa.
jerawat di badan
  1. PAKAIAN PAKAIAN LONGGAR
Terlalu banyak berpeluh juga boleh membuatkan jerawat tumbuh di badan. Pakailah pakaian longgar supaya pernafasan kulit berjalan lancar.

Di samping itu, pilihlah pakaian dengan material lembut dan ringan.

jerawat di badan
  1. PASTIKAN TEMPAT TIDUR BERSIH
Kalau boleh tukarlah tuala, sarung bantal, cadar tilam dan selimut, paling lama dua minggu sekali. Tempat tidur yang kurang bersih menjadi sarang bakteria dan kuman.
jerawat di badan
  1. PEMAKANAN YANG SEIMBANG
Jerawat di badan sama juga seperti pada muka yang mungkin diakibatkan oleh pemakanan yang tidak sihat. Jauhi atau kurangkan makanan berminyak dan pedas kerana ini mampu merangsang penyakit juga. Makanan seperti salad dan sup atau direbus amat disarankan kerana ia adalah pemakanan yang sihat.
jerawat di badan
  1. KHASIAT LIDAH BUAYA
Lidah buaya atau gel alovera  sangat bagus untuk mengatasi masalah jerawat. Selain itu ia juga berguna untuk mengeringkan jerawat.
jerawat di badan
  1. PENGGUNAAN PELEMBUT ATAU PEWANGI PAKAIAN
Penggunaan pewangi atau pelembut pakaian juga boleh menjadi penyebab tumbuhnya jerawat di badan.
Bahan yang terkandung dalam pelembut atau pewangi pakaian boleh menyebabkan iritasi pada kulit sehingga memudahkan jerawat tumbuh.
jerawat di badan
Itulah beberapa penyebab dan solusi untuk mengatasi masalah jerawat di badan. Semoga bermanfaat!