7 MASALAH WANITA PAKAI TUDUNG, LELAKI PATUT TAHU!

Anda baru saja berhijrah memakai tudung atau hijab? Sebagai orang baru, pasti ada sahaja yang tak kena. Jadi, jom ketahui beberapa  masalah wanita bila pakai tudung ini.

Rasa bingung, seolah-olah hilang keyakinan diri pasti datang dan menjadi masalah wanita yang mahu melakukan sesuatu yang baru dalam hidupnya, termasuklah apabila memutuskan untuk bertudung ataupun berhijab.

Kadang-kadang ada sahaja perkara-perkara yang membuatkan kita rasa bengang ketika mengenakan tudung dan beberapa perkara ini mungkin menjadi perkara yang paling tidak disukai oleh para hijabers.masalah wanita

BACA: 6 JENIS TUDUNG FAVOURITE PILIHAN WANITA

LIKE & SHARE MAMANET

BERIKUT BEBERAPA MASALAH WANITA BERTUDUNG YANG SERING TERJADI DI KALANGAN HIJABERS:

  1. KAIN TUDUNG BERKEDUT SERIBU!

Tak ada siapa yang suka pakai tudung yang berkedut seribu. Biasanya, jika begini, tudung menjadi tidak mudah dibentuk dan kelihatan tidak kemas.

Jika tidak mahu tudung yang dipakai nampak berkedut tanpa perlu digosok, adalah lebih baik jika basuh tangan dan keringkan dengan cara mengantungnya dengan dua penyepit baju (yang menahan supaya tudung tetap lurus).

Jadi, apabila sudah kering nanti kita tak perlu risau masalah berkedut. Di samping itu, pilih material tudung yang tahan kusut yang  biasanya diperbuat dari lycra, jersey, nylon atau polyester.masalah wanita

  1. KAIN TUDUNG LICIN

Sekiranya kita baru mengenakan tudung dan masih belum mahir, pemakaian  kain tudung dari material licin atau tudung satin memang amat menyeksakan.

Walaupun kita menyukai corak ataupun warnanya, tetapi jika licin dan susah untuk digayakan pasti akan menyusahkan diri kita sendiri.

Sebaiknya kita lebih selektif dalam memilih material tudung. Satin silky, satin sutera, satin emboss dan satin regular sebaiknya dihindari kerana begitu licin ketika dipakai.

Untuk membentuknya sedikit sukar dan banyak menggunakan bantuan jarum peniti untuk menahannya dari ditiup angin.masalah wanita

  1. TUDUNG BERBAU ASAP

Ketika menaiki kenderaan awam ataupun berada di tempat umum, seringkali asap kenderaan dan asap rokok menjadi salah satu penyebab yang meninggalkan bau pada kain tudung kita.

Perkara ini memang menjadi masalah wanita bertudung yang sangat menyakitkan hati, kerana ia seakan-akan kita pula yang merokok hanya disebabkan tudung berbau asap rokok!masalah wanita

  1. TUDUNG BERBAU HAPAK

Kita seolah-olah memakai tudung yang masih belum dibasuh jika berbau hapak!

Adakanya tudung meninggalkan bau hapak disebabkan kita terlalu lama menyimpannya dalam almari ataupun kerana terkena asap kenderaan.

Ataupun boleh jadi juga disebabkan sikap malas kita yang kurang menitikberatkan soal menjaga kebersihan tudung kita.Paling utama, kita perlu rutin menukar anak tudung/inner setiapkali berasa kotor, berpeluh atau lembab.masalah wanita

  1. TUDUNG COMOT TERKENA MAKANAN

Ketika menikmati hidangan, kita memang patut berhati-hati. Jika tidak, silap haribulan hujung tudung boleh tercelup ke dalam pinggan, sup, terkena kuah dan sebagainya.

Tudung yang dah nampak kotor atau comot tentunya membuatkan kita berasa tidak selesa untuk memakainya.masalah wanita

  1. TUDUNG PENYET DITIUP ANGIN DAN DIHEMPAP TOPI KELEDAR

Perkara ini sering dialami ketika kita menaiki atau menunggang motosikal. Pemakaian topi keledar membuatkan tudung rosak, belum lagi ditiup angin.

Kita memerlukan jarum peniti yang banyak untuk menghindari angin, tetapi elakan memakai kerongsang atau brooch kerana ia akan membuatkan kepala terasa sakit.

Bahkan pemakaian kerongsang juga akan membuatkan tudung menjadi tidak keruan apabila kita membuka topi keledar.

Sebaiknya pilih tudung material cotton tebal kerana ia lebih mudah untuk dibentuk kembali. Ketika memakai topi keledar, cuba arahkan ke belakang sedikit. Setelah itu, barulah arahkan ke depan lagi. masalah wanita

7. TERPENGARUH DENGAN GAYA TUDUNG DALAM YOUTUBE

Ramai wanita yang gemar memakai tudung berbelit-belit sebab terpengaruh dengan gaya tudung dalam youtube atau majalah. Nak buat tapi tak pandai, susah buat sebab tudung tak cukup panjang, dah jadi tapi tak sesuai dengan bentuk muka atau banyak lagi masalah yang berkait rapat.

Akhirnya mungkin ada yang berjaya selepas berjam-jam di depan cermin atau putus asa dan pilih tudung ‘segera’ sahaja. Sarung dan pin, siap!masalah wanita

Itulah beberapa masalah wanita bertudung yang biasa terjadi dan boleh ‘potong mood’ kita seharian. Semoga artikel ini bermanfaat untuk para hijabers.

Sumber gambar: Internet

(Visited 21 times, 1 visits today)