9 Tip Penjagaan Rambut Selepas Rebonding

penjagaan-rambut-selepas-rebonding

kredit foto: inat

Penjagaan rambut selepas rebonding. Rebonding adalah proses atau teknik meluruskan rambut keriting atau ikal. Untuk mencegah pelbagai permasalahan rambut seperti rambut rosak, rambut kusam, rambut bercabang atau rambut kering, kita perlu lakukan penjagaan rambut selepas rebonding yang tepat supaya rambut tetap cantik dan sihat.

 

Berikut ialah beberapa teknik penjagaan rambut selepas rebonding

 1. penjagaan rambut selepas rebonding

  kredit foto: danielledates

  Selepas melakukan rebonding, sebaiknya biarkan rambut selama tiga hari tanpa dibasuh untuk mencegah ubat yang masih bekerja pada rambut supaya tidak hilang.

 

 1. Jika ingin bersyampu, pilihlah syampu memang khas untuk rambut rebonding dan dilakukan selepas satu minggu setelah rebonding. Di samping itu, jangan lupa memakai perapi setelah bersyampu.

 

 1. Tip penjagaan rambut selepas rebonding yang seterusnya, gunakan serum rambut dan hair mask dua minggu sekali.

 

Hair mask berguna untuk mengatasi rambut rosak, kering, bercabang atau pecah-pecah. Untuk rawatan awal, sebaiknya pakai hair mask sebanyak empat kali treatment.

 

Sebaiknya pilih hair mask atau masker rambut daripada buah-buahan seperti strawberi, avokado dan lemon. Boleh juga menggunakan masker daripada minyak kelapa, minyak lavender ataupun putih telur.

 

 1. Pakailah anti-frizz spray atau anti-frizz oil bagi melembapkan keselurahan rambut dan mencegahnya kusut. Jangan lupa berikan vitamin rambut agar rambut yang telah direbonding kekal sihat dan cantik.

 

 1. Tidak menggosok rambut dengan kuat menggunakan tuala selepas mencuci rambut kerana ia boleh membuatkan batang rambut pecah dan tidak boleh bertahan lama. Biarkan rambut kering dengan sendirinya.

 

 1. penjagaan rambut selepas rebonding

  kredit foto: becomegorgeous

  Elakkan mengikat atau menyepit rambut yang boleh menyebabkan berbekas atau berkesan sehingga rambut akan susah untuk menjadi lurus. Rambut selepas rebonding lebih sensitif dibandingkan dengan rambut yang lurus secara semulajadi dan perlukan penjagaan yang lebih berhati-hati.

 

 1. Penjagaan rambut selepas rebonding yang perlu juga kita berikan perhatian adalah tentang menyikat rambut.

 

Elakkan menyikat rambut  dalam posisi kepala yang menunduk dan menyikatnya secara berlebihan kerana ia akan merosakan rambut.

 

Demikianlah tip penjagaan rambut selepas rebonding yang boleh kita lakukan sendiri di rumah demi menjaga mahkota kecantikan kita.

 

LIKE & SHARE MAMANET
(Visited 529 times, 1 visits today)