APA ITU COLLAGEN DAN BETUL KE BOLEH BUAT KULIT AWET MUDA?

Apa itu Collagen? Collagen merupakan bahagian penting dalam jaringan sel badan kita. Collagen bagaikan sebuah blok bangunan penting untuk kulit.

Collagen adalah protein utama dalam kulit, tulang, tendon, tulang rawan dan jaringan otot kita. Berkat collagen, tubuh dapat tersambung dan terikat di antara satu sama lain sehingga menjadi lebih kuat, elastik dan berstruktur.

Collagen merupakan sejenis protein yang dapat memelihara keremajaan dan keanjalan kulit. Ia membentuk 30% daripada protein tubuh hidup dan 70% daripada protein yang membentuk kulit.

BACA: 6 CARA PUTIHKAN KULIT TANPA BAHAYAKAN DIRI

LIKE & SHARE MAMANET

 

apa itu collagen

APA ITU COLLAGEN YANG SEPATUTNYA KITA FAHAMI FUNGSINYA?

Collagen juga berfungsi untuk membantu mengganti dan memulihkan sel-sel kulit mati, membentuk jaringan fibrosa agar sel-sel baru dapat tubuh, sehingga melindungi organ-organ dalam tubuh seperti buah pinggang.

Jaringan kulit kita terdiri daripada pelbagai molekul, antaranya asid amino yang sangat penting untuk mempertahankan struktur kulit sehingga menjadi sihat. Manakala epidermis, menyediakan landasan bagi kulit dan collagen adalah komponen utama dari epidermis.

Antara sumber collagen terbaik ialah collagen bersumber ikan laut dalam. Ini adalah kerana ia mempunyai nilai protein yang tinggi dan jauh daripada pencemaran.

Selain itu ialah sumber collagen semualajadi yang sangat mujarab ialah sup tulang. Sama ada sup ayam, lembu atau kambing, amat mudah dimakan. Sebab itu orang tua-tua suka sediakan sup ayam untuk orang yang tidak sihat. Sup yang direneh beberapa hari lebih banyak mengandungi kolegen kerana kaki, ligemen, tandon, kulit dan sum-sum yang sukar dimakan sebelum ini membentuk menjadi stok yang penuh dengan nutrien.

apa itu collagen

APA ITU COLLAGEN DAN BAGAIMANA IA DAPAT MEMPERTAHANKAN KECANTIKAN KULIT WANITA BERUSIA?

Mempertahankan collagen adalah kunci untuk mendapatkan kulit yang cantik.Namun, pengeluaran collagen semulajadi dalam tubuh akan menurun seiring dengan pertambahan usia kita, menjelang 40 tahun ke atas.

Jika sudah melangkah ke usia tersebut, kulitpun mula menjadi kendur, garis-garis kedutan semakin jelas kelihatan dan tulang rawan pada sendi juga menjadi lemah dan rapuh.

Jadi, pengambilan collagen secara berterusan dapat membantu kulit untuk menyeimbangkan semula collagen yang berkurangan.

 

ANTARA KESAN KEKURANGAN COLLAGEN DALAM BADAN:

 • Kulit kusam.
 • Berkedut dan kendur.
 • Pigmentasi kulit.
 • Cepat letih dan lesu.
 • Badan sering lenguh dan sakit-sakit sendi.
 • Mudah lupa.
 • Daya penglihatan berkurangan.
 • Rambut kerap gugur dan semakin menipis.

BERIKUT BEBERAPA MANFAAT COLLAGEN UNTUK KESIHATAN DAN KECANTIKAN:

 1. MENCEGAH KEDUTAN DAN GARIS-GARIS HALUS DI MUKA

Collagen dapat mempertingkatkan penghasilan sel-sel baru, membantu memelihara keremajaan kulit, melembut dan membuatkan kulit lebih bercahaya.

Bahkan collagen juga berkesan untuk menghilangkan dan menyamarkan kedutan dan mencegah proses penuaan kulit daripada berlaku.

apa itu collagen

 1. MENCANTIKAN RAMBUT DAN KUKU

Kekurangan collage menyebabkan rambut kering dan bercabang. Manakala  kuku menjadi kusam dan mudah patah. Oleh itu, khasiat yang terkandung di dalam collagen dalam lapisan korium membekalkan nutrisi kepada epidermis, rambut dan kuku.

apa itu collagen

 1. MENEGANGKAN PAYUDARA

Payudara sebenarnya terbentuk oleh jaringan-jaringan penyambung dan kumpulan lemak yang berperanan sebagai penyokong bagi pembentukan payudara.

Collagen bertindak dengan protein polisakarida untuk membentuk satu jaringan yang kuat untuk menyokong dan menegangkan payudara sekaligus menghasilkan payudara yang mantap.

apa itu collagen

 1. MENJAGA KEKUATAN TULANG

Masalah osteoporosis dan kekejangan kaki adalah berpunca daripada kehilangan collagen yang membentuk 80% daripada jumlah kepadatan tulang.

Pengambilan kalsium tambahan sebenarnya tidak dapat menangani masalah tersebut. Hanya dengan pengambilan collagen yang mencukupi dapat mengembalikan kepadatan tulang yang normal, dan juga dapat memperlambatkan osteoporosis.

apa itu collagen

 1. MENGURANGKAN MASALAH PIGMENTASI DAN JERAGAT

Collagen dapat merapatkan sel-sel dan mempercepatkan pembentukan sel-sel baru sekaligus mencegah pengumpulan pigmen di dalam kulit dan dapat mencerahkan kulit serta mengurangkan pigmentasi.

apa itu collagen

Itulah sedikit penjelasan tentang apa itu collagen serta manfaatnya untuk kesihatan kulit supaya kekal cantik, bersih dan sihat. Tapi pastikan sumber collagen tersebut adalah daripada sumber yang halal, selamat dan tidak bertoksin.

(Visited 6 times, 1 visits today)