6 PETANDA BADAN KITA MENGANDUNGI GULA TINGGI

BADAN KITA SEMEMANGNYA MEMERLUKAN GULA UNTUK MENAMBAH ENERGI DALAM BADAN. TETAPI KALAU KANDUNGAN GULA TINGGI DALAM BADAN TAK ELOK JUGA. BOLEH KENA DIABETIS!

 

Hurmm… bukan penyakit diabetis sahaja tahu, kadar gula tinggi juga boleh memberikan memberikan gangguan kesihatan yang lain. Jadi, jangan pandang remeh ya.

 

Pengambilan makanan yang tinggi gula akan membuatkan hormon bertindak balas pada badan kita seperti gelombang. Oleh sebab itulah ketika kita mengambil terlalu banyak makanan yang tinggi kandungan gulanya, naik-turun gula darah juga akan turut dipegaruhi oleh naik-turunnnya energi  kita.

gula tinggi

BERIKUT BEBERAPA EFEK GULA TINGGI DALAM BADAN YANG PATUT KITA KETAHUI:

 

  1. BADAN CEPAT PENAT & LESU SEPANJANG HARI

Walaupun kita tidak melakukan sebarang aktiviti berat, tetapi kita akan menjadi cepat penat apabila kandungan gula dalam badan kita tinggi.
Sel-sel dalam badan tidak berdaya untuk mengisi energi yang sesuai dengan keperluaan. Ini bermakna  energi kita tidak terlalu banyak dikeluarkan.

gula tinggi

 

  1. KEJAP-KEJAP LAPAR

Rasa lapar yang membuak-buak dan lain daripada kebiasaan juga boleh menjadi salah satu petanda kandungan gula tinggi dalam badan kita. Badan tidak mampu mengelarkan energi sehingga meminta untuk terus diisi makanan.

gula tinggi

 

  1. KULIT KERING

Walaupun sudah memakai losyen atau pelembab badan, namun kulit kita tetap kering. Disebabkan efek gula darah yang tinggi, kulit kita menjadi kekurangan nustrisi sehingga menjadi kering.

gula tinggi

 

  1. KERAP RASA NAK TERKENCING & KENCING TAK LAWAS

Jika kandungan gula tinggi dalam badan, buah pinggang kita tentunya tidak dapat bekerja dengan baik.

 

Buah pinggang kita tidak akan dapat menyaring air yang kita minum sehgingga air tersebut terus menuju ke kandungan air kencing.

gula tinggi

 

  1. RASA HAUS YANG BERLEBIHAN

Disebabkan terlalu kerap membuang air kecil atau terkencing, badan kita seakan meminta pengganti air yang telah kita buang itu.  Badan kita akan jadi dehidrasi dan keinginan untuk minum juga akan menjadi lebih banyak.

gula tinggi

 

  1. MATA KABUR

Kandungan gula yang tinggi boleh menyebabkan kerosakan perlahan-lahan pada sel mata kita.

 

Kerosakan ini disebabkan kerana efek dehidrasi, air yang ada di dalam badan kita tidak tersalur dengan baik. Akibatnya jarak pandangan mata kita pun ikut berkurangan seiring dengan keadaan badan kita yang cepat penat dan lesu itu.

gula tinggi

Itulah bebrapa petanda jika kita memiliki kandungan gula tinggi dalam badan yang berlebihan. Semoga info ini bermafaat untuk kita semua.