7 Cara Menjaga Kesihatan Badan Agar ‘Power’!

Apakah cara menjaga kesihatan badan yang terbaik agar tetap sihat dan segar? Badan yang sihat cukup berharga buat semua orang kerana dengan tubuh yang sihat kita dapat merasakan segala kenikmatan hidup.

 

 

cara menjaga kesihatan badan

Banyak cara yang boleh dilakukan untuk cara menjaga kesihatan badan. Selain mengamalkan gaya pemakanan yang sihat, anda juga perlu melakukan kebiasaan-kebiasaan yang baik supaya badan tetap sihat dan nampak fit.

 

RAHSIA HALIA UNTUK KESIHATAN, KLIK SINI

 

Berikut beberapa cara menjaga kesihatan badan yang boleh dipraktik agar anda nampak segar sepanjang hari:

 

  1. cara menjaga kesihatan badanBerfikiran Positif

Selalulah berfikiran positif. Di dalam badan atau tubuh yang sihat terdapat fikiran yang tenang dan sihat. Selalu berfikiran positif akan menghindarkan diri dari serangan stress.

 

 

 

  1. cara menjaga kesihatan badanIstirahat Secukupnya

Sering berjaga atau tidur lewat malam boleh membuatkan badan menjadi tidak segar. Cuba beristirahat secukupnya pada malam hari.

 

Tidur lebih kurang 8-9 jam di malam hari akan membuatkan badan lebih segar dan tenang setiap pagi. Di samping itu, tidur yang mencukupi juga dapat mencegah kedutan, garis-garis halus dan lingkaran hitam di bawah mata.

 

 

  1. cara menjaga kesihatan badanBersenam Secara Teratur

Melakukan senaman secara teratur akan membuatkan badan anda menjadi lebih segar, fit dan sihat. Selain itu, ia juga dapat meningkatkan perjalanan darah dengan meningkatkan denyutan jantung.

 

Situasi ini akan membuatkan semua nutrisi  dapat diagihkan secara merata ke seluruh badan yang akan meningkat kesihatan badan secara keseluruhannya.

 

 

 

  1. cara menjaga kesihatan badanMakan Secara Teratur

Makan secara teratur, 3 kali sehari dengan jumlah yang mencukupi. Makan berlebihan dalam satu masa boleh menganggu sistem penghadaman.

 

Di samping itu, jangan rakus atau terburu-buru ketika anda menikmati makanan. Sebaliknya makanlah dengan tenang dan santai.

 

Makanan yang dikunyah dengan sempurna akan masuk ke dalam perut secara perlahan-laan dan stabil. Ia akan membuatkan proses penyerapan nutrisi berjalan secara maksima.

 

 

  1. menjaga kesihatanPengambilan Makanan Vitamin D

Pengambilan makanan yang mengandungi vitamin D dapat menambah daya ketahanan pada badan.

 

Vitamin D berfungsi untuk menstimulasikan sel imun untuk menghalau virus dan bakteria. Vitamin D boleh didapati pada telur, hati, ikan dan sinaran cahaya matahari.

 

 

  1. cara menjaga kesihatan badanMinum Air Masak Secukupnya

Pengambilan air masak, paling kurang lapan gelas setiap hari boleh membuatkan tubuh lebih segar dan tidak kekurangan cairan.

 

 

 

 

 

  1. cara menjaga kesihatan badanGaya Hidup Sihat

Hindari sesuatu yang boleh merosakkan kesihatan anda seperti merokok, pengambilan minuman beralkohol, makanan segera atau makanan yang bahan mengandungi bahan pengawet.

 

Itulah beberapa tip atau cara menjaga kesihatan badan. Walaupun nampak simple, namun cara inilah yang paling berkesan untuk dipraktik selalu agar kelihatan segar sepanjang hari.

 

LIKE & SHARE MAMANET
(Visited 17 times, 1 visits today)