HOSPITAL PANTAI KUALA LUMPUR ANJUR WEAR IT PINK CHARITY DINNER 2017

Bertemakan Be The Light, Hospital Pantai Kuala Lumpur (PHKL) menganjurkan Wear It Pink Charity Dinner 2017, sebagai penghormatan kepada Bulan Kesedaran Kanser Payudara, yang menggariskan komitmen berterusan mereka terhadap kanser payudara.

 

Di samping meningkatkan kesedaran orang ramai tentang pentingnya pengesanan kanser payudara awal, urusan tahun ini telah menjadi lebih bermakna kerana PHKL menyumbangkan prosthesis payudara bernilai RM30,000 dan ‘mastectomy brassieres’ khas kepada 20 pesakit kanser payudara.

 

Diadakan di Le Meridien Kuala Lumpur, acara itu dirasmikan oleh Tan Sri Rafidah Aziz, yang telah menyokong Kempen Wear It Pink selama 4 tahun yang lalu. Hadirin turut menyaksikan PHKL mendermakan sebanyak RM10,000 setiap satu kepada Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NCSM), dan Persatuan Kebajikan Kanser Payu Malaysia (BCWA) dalam bentuk prostesis payudara dan ‘mastectomy brassieres’ khas.

 

“Kami telah memilih Be The Light sebagai tema untuk acara Wear It Pink tahun ini kerana kami telah menjadikan misi kami untuk memberikan bukan sahaja sokongan tetapi untuk memberi inspirasi kepada harapan wanita bertarung dengan kanser payudara kerana mereka meneruskan kehidupan normal mereka,” kata Dr Saladina Jaszle Jasmin, Pakar Bedah Perunding Payudara & Endokrin, Hospital Pantai Kuala Lumpur dan Pengerusi Wear It Pink Charity Dinner 2017: Be The Light.

 

Tambahnya lagi, “Walaupun kami memberi sokongan kepada wanita yang telah didiagnosis menderita kanser payudara, ini juga merupakan platform yang hebat untuk kami menekankan semula, pentingnya pengesanan kanser payudara awal untuk menyelamatkan nyawa terutama bagi wanita. Kami amat mengesyorkan wanita berusia 40 tahun ke atas menjalani mammogram dan ultrasound payudara.”

kanser

Wear It Pink Charity Dinner 2017 Kumpul Dana

 

Selebriti tempatan seperti Marion Caunter, Norman Musa, Jaclyn Victor dan suami Shawn Rivera, Linora Low, Farah Ann dan Elvira Arul turut hadir untuk memberikan sokongan mereka.

kanser

 

“Kami telah merintis usaha ini selama lebih satu dekad melalui inisiatif Kempen Wear It Pink di Lembah Klang dan akan meneruskannya pada masa akan datang. Kami berharap dapat menjadi dahan untuk berpaut buat mereka yang sedang menjalani rawatan di Pantai Hospital Kuala Lumpur. Pusat Penjagaan Payudara PHKL adalah pusat pertama yang ditubuhkan oleh sebuah hospital swasta untuk kanser payudara,” kata Erica Lam, Ketua Pegawai Eksekutif, Hospital Pantai Kuala Lumpur.

 

Tambahnya lagi, “Pusat sehenti ini dikendali oleh tiga pakar bedah payudara dan sepasukan jururawat yang berdedikasi sejak penubuhannya pada tahun 2006, menawarkan pendekatan pelbagai disiplin dari segi pemeriksaan, diagnosis dan rawatan untuk semua masalah berkaitan dengan payudara dan pengurusan kanser payudara.”

 

Dengan semangat bulan kesedaran kanser payudara, PHKL mempunyai promosi khas untuk pemeriksaan payudara bermula dari 1 Oktober 2017 hingga 30 November 2017 yang menawarkan kadar istimewa untuk kedua-dua mamogram dan ultrasound payudara.

 

Untuk maklumat lanjut mengenai promosi khas, sila hubungi Pusat Kanser Payudara di

03-2296 0837.

 

BACA: 7 SOLUSI TERBAIK BANTU CELAH KANSER PAYUDARA