NAK KURUS CEPAT? BACA DULU EFEK BURUK DIET RENDAH KARBOHIDRAT INI!

DIET RENDAH KARBOHIDRAT ADALAH DIET YANG MENGAWAL ATAU MENGURANGKAN SEBARANG BENTUK MAKANAN BERKARBOHIDRAT SEPERTI NASI, KENTANG, ROTI DAN GULA.

 

Diet rendah karbohidrat ini dikatakan lebih baik daripada diet rendah lemak. Sungguhpun begitu, tidak ramai yang tahu efek jangka panjang dari diet rendah karbon ini boleh mengundang maut!

 

Ketika seserang menghadkan pengambilan karbohidrat seperti roti, serial dan buah boleh menyebabkan kanser, penyakit jantung dan diabetis.

 

Tidak menjamah sebarang makan berkarbohidrat  juga membuatkan kita kehilangansesuatu yang sebenarnya bagus untuk menjaga kesihatan badan kita.

 

Selain lemak dan protein, karbohidrat juga merupakan sumber energi utama bagi badan kita. Itulah sebabnya tubuh kita memilih karbohidrat untuk memenuhi keperluan energi.

 

Dengan melakukan diet tersebut kita akan kehilangan sejumlah nutrisi semulajadi  dan jika ia berlangsung dalam tempoh yang panjang sudah tentu membahayakan kesihatan tubuh.

 

diet rendah karbohidrat

BERIKUT ANTARA EFEK NEGATIF DARIPADA DIET RENDAH KARBOHIDRAT YANG PERLU KITA KETAHUI:

 

  1. KEPALA PENING DAN TUBUH KURANG BERMAYA

Di awal proses pembakaran lemak tubuh akan kehilangan energi dan boleh menimbulkan beberapa gangguan kesihatan seperti pening kepala, penat dan susah melelapkan mata.

diet rendah karbohidrat

  1. SEMBELIT

Disebabkan kehilangan sumber-sumber serat yang disediakan oleh karbohidrat, sistem penghadaman kita akan bekerja lebih gigih.

 

Ianya akan membuatkan kita sukar untuk membuang air besar dan sembelit kerana kurangnya pengambilan serat dalam badan. Ini bermakna tubuh  menjadi lebih sukar untuk menghadamkan makanan yang mana pada akhirnya akan membahayakan kesihatan kita.

diet rendah karbohidrat

 

  1. CEPAT LUPA

Menghapuskan atau mengurangkan pengambilan karbohidrat lama kelamaan boleh menyebabkan turunnya daya ingatan atau pelupa pada seseorang.

 

Jika pengambilan karbohidrat berkurangan, pengeluaran gula juga akan berkurang. Ini membuatkan otak yang berfungsi menjadi lebih lambat. Keadaan inilah yang menyebabkan daya ingatan dan kosentrasi untuk lebih fokus menjadi berkurangan.

diet rendah karbohidrat

 

  1. RISIKO KOLESTEROL TINGGI

Efek lain yang boleh ditimbulkan kerana kita mengamalkan diet rendah karbon ini adalah risiko kolesterol tinggi.

 

Perkara ini disebabkan kerana pengambilan lemak dan protein yang berlebihan selama diet ini menyebabkan kadar kolesterol meningkat dalam darah.

diet rendah karbohidrat

 

  1. MEROSAKKAN BUAH PINGGANG

Diet rendah karbohidrat juga boleh merosakkan buah pinggang. Dengan pengambilan protein yang banyak, bermakna ia akan membuatkan buah pinggang bekerja dengan lebih kuat.

 

Jika diet rendah karbohidrat ini terus berlangsung dalam jangkamasa panjang, bermakna semakin tinggi kadar protein yang masuk ke dalam tubuh.

 

Secara tak langsung ia akan memperberatkan lagi tugas buah pinggang, dan mungkin akan merosakkan fungsi buah pinggang.

diet rendah karbohidrat

 

Itulah beberapa bahaya yang mennati apabila kita mengamalkan diet rendah karbohidrat yang ketat. Disarankan agar makanan kaya karbohidrat yang rendah gula dan mengandungi  serat yang tinggi diambil pada setiap hari.

(Visited 6 times, 1 visits today)