KEBERKATAN HIDUP TERASA BILA BERZAKAT

Sebenarnya kekayaan itu tidak membawa erti apa-apa tanpa adanya keberkatan. Dengan adanya keberkatan itulah rezeki atau harta yang diperoleh, walaupun sedikit dirasakan seolah-olah banyak dan mencukupi. Sebaliknya tanpa keberkatan akan dirasakan sempit dan susah sekalipun banyak harta!

 

Baru-baru ini telah berlangsung sesi wawancara khas “Countdown Berkat Harta” oleh Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP, Tuan Haji Abdul Hakim Amir Osman bagi merancakkan lagi pengetahuan dan juga hebahan berkaitan zakat kepada umum.

 

Kita kena ingat, harta adalah amanah dan pinjaman dari Allah S.W.T ke atas manusia dan telah memerintahkan kepada umat Islam untuk mengeluarkan sebahagian hartanya bagi menyalurkan zakat kepada golongan yang berhak menerimanya.

 

Dengan hanya memperuntukkan 2.5 peratus daripada rezeki atau pendapatan bulanan sebagai zakat, sudah memadai untuk kita memperoleh keberkatannya.

keberkatan

“Andai kata sudah mencukupi syarat wajib menunaikan zakat, maka wajib mengeluarkan 2.5 peratus daripada keseluruhan harta. Sekiranya gagal dilunaskan, seolah-olah kita telah mengambil hak asnaf termasuk golongan fakir dan miskin,” jelas Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif PPZ-MAIWP,Tuan Haji Abdul Hakim Amir Osman

 

“Setiap amanah akan dipertanggungjawabkan dan akan ditanya di akhirat nanti, termasuklah amanah harta yang telah Allah berikan kepada kita. Bahkan harta kekayaan yang diamanahkan kepada kita juga merupakan ujian kepada manusia. Kita akan ditanya di akhirat kelak, dari mana dan bagaikan ia diperoleh serta dibelanjakan.

 

Ibadah Zakat Dalam Mencari Keberkatan

Kepentingan ibadah zakat telah dinyatakan dan diulang-ulang sebanyak 30 kali di dalam Al-Quran dan disebuk sebanyak 27 kali beriringan dengan perkataan solat. Zakat merupakan Rukun ke- 3 daripada 5 Rukun Islam selepas solat mula diwajibkan pada tahun kedua hijrah.

 

Ibadah yang berkaitan harga ini ada dua, yang mana satunya adalah dalam bentuk ibadah wajib (zakat) dan dalam bentuk sunat (sedekah).

 

Keberkatan dalam kehidupan adalah sangat penting dan berapa ramai orang yang kaya raya, punya wang dan segalanya dalam kehidupan tetapi masih merasakan tidak cukup untuk menampung keperluan hidup. Dan di sinlah terletaknya nilai apa yang dinamakan sebagai keberkatan rezeki,” jelas beliau panjang lebar.

 

Zakat Harta Yang Wajib Ditunaikan Zakat

  • Zakat Pendapatan
  • Zakat Perniagaan
  • Zakat Wang Simpanan
  • Zakat Saham
  • Zakat KWSP
  • Zakat Emas

 

Jadi, janganlah kita berlengah-legah lagi. Jika ada yang masih kurang faham atau mahu membuat pertanyaan dan penafsiran semula zakat atau sebagainya, silalah ke mana-mana 11 cawangan kaunter zakat ataupun hubungi Talian Zakat 1-300-88-5757.

 

Di samping itu, terdapat dua cara mudah yang telah PPZ-MAWP sediakan iaitu membuat pembayaran zakat secara online menerusi Portal Zakat PPZ-MAIWP dan melalui potongan gaji zakat (Skim Thohir).

 

Tinggal tak sampai sebulan lagi, kempen Jom Berzakat @zakat.com.my dan Jom Sertai Kempen Skin Thohir 2018 akan berakhir pada 31 Oktober ini. Tunggu apa lagi, cepatlah sertainya dan mana tahu ada rezeki anda untuk memenangi pelbagai hadiah menarik termasuklah Pakej Umrah. Pihak PPZ-MAIWP telah bekerjasama dengan penaja iaitu Five Estec Travel Sdn Bhd dan SeriGroup Global Sdn. Bhd. bagi merancakkan lagi kempen tersebut.

keberkatan

Tiada alasan lagi untuk kita tidak menunaikan zakat sekiranya layak. Kekayaan jika disalurkan ke jalan yang betul bukan sahaja akan memberikan kita banyak pahala.

 

Bahkan menjihadkan hati  kita dengan membuang rasa taksub terhadap harta yang dimilik serta membuatkan kita sentiasa rasa bersyukur dengan setiap pemberian rezeki daripada Allah SWT.

 

Mudah-mudahan dengan zakat yang ditunaikan itu kita mendapat keberkatan hidup disisi-Nya.

(Visited 16,551 times, 1 visits today)