KETAHUI 17 JAWAPAN BANDUAN BILA DITANYA MENGENAI CARA MEREKA PECAH RUMAH

SABAN HARI ADA SAJA BERITA MENGENAI PENCURI PECAH RUMAH. BUKAN SAHAJA RUMAH ORANG BIASA, BAHKAN RUMAH MENTERI DAN RUMAH KETUA POLIS PUN KENA PECAH MASUK!

Pernahkah anda terfikir, adakah sistem keselamatan yang anda pasang di rumah anda betul-betul berkesan dan boleh mengelakkan kediaman anda daripada dipecah masuk?

Dalam satu penyiasatan, pihak KGW News telah menghantar kaji selidik kepada 86 orang banduan yang sedang menjalani hukuman penjara akibat kesalahan pecah rumah di Oregon Department of Corrections.

Banduan-banduan tersebut telah diarahkan untuk menjawab 17 soalan berkenaan bagaimana mereka pecah rumah, bila jenayah itu berlaku dan apa yang mereka mahukan ketika melakukan jenayah tersebut.pecah rumah

BERIKUT MERUPAKAN JAWAPAN YANG DIBERIKAN OLEH BANDUAN MENGENAI CARA PECAH RUMAH:

SOALAN 1: Bagaimana biasanya anda memecah masuk ke sebuah rumah atau apartmen?

JAWAPAN BANDUAN:  Saya biasanya akan pecahkan pintu, daripada pecahkan tingkap kaca. Bunyi yang kuat itu lebih selamat daripada bunyi kaca pecah, dan juga ada risiko terluka akibat pecahan kaca.

SITUASI: Kebanyakkan daripada mereka memecah masuk melalui pintu atau tingkap yang tidak dikunci. Sesetengah masuk dengan cara memecahkan pintu.pecah rumah

 

SOALAN 2: Setelah berjaya memecah masuk, apakah benda pertama yang anda cari?

JAWAPAN BANDUAN: Barang yang mudah dijual semula atau mudah digunakan, telefon, lap top, barang kemas, duit dan kad kredit.

SITUASI: Barang kemas, barang elektronik seperti telefon bimbit, kad kredit adalah barang-barang tumpuan pencuri. Mereka juga sukakan himpunan koleksi barang berharga dan pistol.pecah rumah

SOALAN 3: Ke manakah anda mencari barang-barang berharga yang tersembunyi?

JAWAPAN BANDUAN: Di semua tempat! Daripada dapur hingga ke peti sejuk, ke tangki ikan dan tangki tandas, rak buku dan malah dalam kotak bijiran sarapan pagi.

SITUASI: Kebanyakkan pencuri mula mencari barang berharga di bilik tidur utama, kemudian bergerak ke seluruh bahagian rumah.

pecah rumah

SOALAN 4: Bilakah masa yang paling anda suka untuk memecah masuk?

JAWAPAN BANDUAN:  Di antara pukul 12.30 tengahari dan 2.30 petang. Sesiapa yang balik rumah untuk makan tengahari sudah pasti tiada lagi di rumah dan kanak-kanak pula biasanya masih di sekolah.

SITUASI: Pencuri lebih suka masuk awal pagi atau petang.

pecah rumah

SOALAN 5:  Adakah penggera keselamatan atau papan tanda sekuriti yang diletakkan di depan rumah menghalang niat anda?

JAWAPAN BANDUAN:   Ia tidak memberi kesan kepada saya. Saya tahu cara untuk mematikan sistem keselamatan dan mengelakkan daripada dikesan oleh sistem keselamatan.

SITUASI: Pencuri tidak bimbang dengan kewujudan penggera.pecah rumah

#pecahrumah

#pecahmasukrumah

#komuniti

#jenayah

DAPATKAN KESEMUA 17 SOALAN DAN JAWAPAN DENGAN MEMUAT NAIK EBOOK TIP ELAK PECAH RUMAH SECARA PERCUMA DI SINI!

Suka Artikel Ini? Kongsi Artikel Ini Dengan Rakan Anda Di Facebook

LIKE & SHARE HARIAN WANITA (MAMANET)

 

 

(Visited 13 times, 1 visits today)