MALU PAYUDARA BESAR? CUBA CARA MENGECILKAN PAYUDARA PALING BERKESAN INI!

Bagi yang mempunyai ukuran payudara yang agak besar dan nampak kendur sudah pasti mencari tip atau cara mengecilkan payudara.

Mempunyai payudara yang terlalu besar juga boleh menimbulkan beberapa masalah pada tubuh. Sakit belakang kerap dialami oleh wanita yang berpayudara besar.

Ini adalah kerana adanya tekanan pada tulang belakang yang lebih besar. Lipatan pada kulit bawah payudara juga akan menimbulkan kegatalan.

Bukan itu sahaja, ada ramai wanita yang mempunyai payudara besar juga berasa tidak selesa, malu serta hilang keyakinan diri.

Ada banyak faktor yang menyebabkan ukuran payudara lebih besar. Salah satunya adalah faktor berat badan.

Berat badan yang berlebihan boleh membuatkan ukuran atau saiz payudara kita menajdi lebih besar. Kemungkinan, ada banyak lemak yang tersimpan di kawasan tersebut.

Oleh sebab itulah apabila kita mempunyai kelebihan berat badan,bermakna kita perlu berusaha untuk menurunkan berat badan. Di mana ukuran payudara akan susut seiring dengan penurunan berat badan.

cara mengecilkan payudara

BERIKUT BEBERAPA CARA MENGECILKAN PAYUDARA SECARA SEMULAJADI YANG BOLEH DICUBA:

  1. MELAKUKAN DIET SEIMBANG

Berat badan yang berlebihan perlu diatasi dengan menurunkan berat badan secara sihat. Langkah pertama untuk mengecilkan payudara dalam waktu yang singkat atau cepat adalah diet.

Jadi, kita perlu lakukan mengubah gaya pemakanan serta mengamalkan diet seimbang iaitu dengan pengambilan pelbagai jenis makanan yan kaya dengan mineral, vitamin dan nutrisi tetapi rendah kalori, rendah lemak, rendah gula dan rendah garam.

Semua makan yang berpontensi membuatkan berat badan kita naik dan juga ukuran payudara, perlu dihindari.

cara mengecilkan payudara

  1. BERSENAM SECARA TERATUR

Selain melakukan diet seimbang, cara mengecilkan payudara perlu disertai dengan bersenam secara teratur.

Senaman memainkan peranan dalam mengurangkan kadar lemak dan mencegahnya berada di dalam tubuh dalam jangka waktu yang lama dengan cara membina otot.
Ada banyak jenis senaman untuk mengurangkan saiz payudara yang boleh kita pilih.

Senaman Kardio

Senaman ini mampu memberikan keajaiban pada payudara kita. Cublah senaman kardio selama seminggu untuk membantu mengurangkan lemak pada payudara kita.

Senaman Aerobik

Areobik merupakan senaman atau cara mengecilkan payudara paling mudah dan semulajadi.

Senaman Dada

Gerakan push up dan bench press, merupakan aktiviti yang dapat membina otot dada sehingga kelihatan seperti atlet.  Buatlah sebanyak tiga set dengan 20 kali pengulangan selama 2-3 hari dalam seminggu.

cara mengecilkan payudara

  1. TEH HALIA

Halia sangat bagus untuk membakar kalori kita. Campurkan halia yang telah ditumbuk lumat dengan teh dan madu sebagai pengganti gula.

Paduan ini sangat bagus untuk membakar lemak di dada sekaligus mengecilkan payudara.cara mengecilkan payudara

  1. TEH HIJAU

Teh hijau bukan sahaja efektif untuk menurunkan berat badan tetapi boleh digunakan sebagai salah satu cara mengecilkan payudara.

Minumlah dua atau tiga cawan teh hijau setiap hari bagi membantu mengurangkan kebesaran payudara secara semulajadi.cara mengecilkan payudara

Semoga artikel cara mengecilkan payudara ini dapat memberi manfaat kepada anda.

(Visited 2,381 times, 1 visits today)