Waktu Subur Mudah Dikira Untuk Cepat Mengandung

Mengira waktu subur dengan tepat sangat penting jika mahu cepat mengandung. Cara mengira atau mengetahuinya boleh dilakukan dengan mengira waktu datang bulan!

 

Untuk mengetahui waktu subur, anda perlu tahu kitaran haid. Proses pembuahan hanya terjadi ketika ovulasi. Pada ketika inilah wanita dikatakan subur sehingga mudah untuk terjadinya pembuahan.

 

Hubungan seksual yang dilakukan beberapa hari sebelum dan sesudah waktu subur, hasilnya pun sangat berbeza. Jadi, sebab itulah kita wajib pelajari dan fahami cara menentukan waktu ovulasi atau perlepasan telur.

 

Kehamilan terjadi ketika seorang wanita melakukan hubungan seksual pada waktu ovulasi dan sperma pasangannya akan membuahkan sel telur matangnya.

 

UNTUK TIP CEPAT MENGANDUNG, KLIK SINI

 

 waktu subur

Cara Mengira Waktu Subur Wanita

Cara mengiranya sangat mudah. Anda hanya perlu mengetahui tarikh pertama kitaran haid terakhir anda dan berapa hari secara puratanya kitaran tersebut berlaku. Kitaran haid pada setiap wanita memang berbeza-beza.

 

 

Jika anda mempunyai kitaran haid yang normal iaitu selama 28 atau 30 hari, anda boleh merujuk cara mengira waktu subur seperti di bawah.

  • Jika kitaran haid anda bermula pada 1 haribulan pada mana-mana bulan dan biasanya kitaran haid tersebut 28 hari. Bermakna waktu subur anda adalah di antara tarikh 12-17 haribulan dan ovulasinya berlaku sekitar 15 haribulan.
  • Sekiranya kitaran haid anda bermula pada 1 haribulan pada mana-mana bulan dan kitaran haid berlaku biasanya tiap 30 hari. Bermakna waktu subur anda adalah di antara 14-19 haribulan dan ovulasinya jatuh sekitar 17 haribulan.

Berikut beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menjadikan tahap kesuburan anda dapat berkembang dengan baik:

 

  1. waktu suburPengambilan Makanan Sihat

Pengambilan makanan sihat sangat  penting. Pilihlah makanan yang mengandungi protein, karbohidrat, serat, mineral dan vatimin supaya tubuh sentiasa terjaga sempurna dan jauh daripada serangan penyakit.

 

Antara makanan yang disarankan bagi mempertingkatkan kesuburan adalah taugeh, avokado, susu dan kacang-kacangan.

 

 

 

  1. waktu suburRehat Secukupnya

Beristiharatlah secukupnya bagi menyegarkan tubuh dan mencegah penyakit. Cara menjaga kesuburan adalah dengan menerapkan gaya hidup sihat dengan berehat secukupnya.

 

 

 

 

  1. waktu suburHindari Pengambilan Kopi

Biarpun minum kopi sungguh nikmat dan melegakan, namun pengambilan yang berlebihan boleh mempengaruhi tahap kesuburan. Baik wanita, mahupun lelaki.

 

Jadi, hentikan sahaja pengambilan kopi jika anda dan pasangan mahu segera menimang cahaya mata!

 

  1. Elakkan Stress

Penyakit stress adalah penyakit yang menganggu fikiran dan boleh mengakibatkan despresi.

 

Bagi menjaga waktu subur atau tahap kesuburan anda, hindari stress kerana efek yang dialami pada stress ini terlalu banyak.

 

Bahkan kemampuan mengira ini boleh juga membantu anda untuk mengelak kehamilan dengan melakukan hubungan seks di luar waktu subur.

 

 

LIKE & SHARE MAMANET
(Visited 21 times, 1 visits today)