Penyakit Osteoporosis, Cegah Dengan Cara Lebih Mudah

Kualiti hidup seseorang akan mula menurun apabila penyakit osteoporosis datang menyerang. Penyakit osteoporosis ini sangat akrab dengan kaum wanita, terutama mereka yang mengalami penurunan hormon estrogen dan progesterone menjelang masa menopaus.

 

Penyakit ini terjadi ketika tubuh anda menyerap lebih tulang daripada menghasilkannya. Bermakna, tulang akan kehilangan kepadatan, menjadi lemah dan mudah patah tulang.

 

penyakit osteoporosis

 

Sebenarnya, proses tersebut bukanlah satu-satunya penyebab osteoporosis. Ada banyak faktor lain sebagai penyumbang dan memburukkan lagi penyakit osteoporosis ini.

 

Antaranya kekurangan kalsium, kekurangan vitamin D, faktor keturunan, perubahan hormon, kurang bersenam, diet yang tidak betul dan pengambilan kafien secara berlebihan.

 

KETAHUI MASALAH WANITA MENOPAUS, KLIK SINI

 

Berikut beberapa cara untuk mencegah penyakit osteoporosis:

 

  1. penyakit osteoporosis Kalsium Yang Mencukupi

Salah satu cara yang boleh dilakukan untuk mencegah penyakit ini adalah dengan pengambilan makanan yang banyak mengandungi kalsium.

 

Dalam sehari, wanita digalakkan minum susu untuk tulang atau susu tinggi kalsium. Susu biasa tidak mampu untuk menjaga kepadatan tulang, terutama wanita yang sudah memasuki usia 40 an.

 

Jika anda termasuk dalam kategori wanita yang alergi terhadap susu dan sedang atau hampir menopause, ada baiknya anda mengambil supplement kalsium untuk menjaga kepadatan dan kekuatan tulang.

 

 

  1. penyakit osteoporosis Vitamin D

Vitamin D merupakan salah satu vitamin yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk kepadatan dan kekuatan tulang.

 

Pengambilan vitamin D yang mencukupi akan membantu kerja tulang dalam penyerapan kalsium dalam tubuh.

 

 

 

  1. penyakit osteoporosis Rutin Bersenam

Pesakit osteoporosis yang mengalami pereputan tulang dilarang sama sekali untuk melakukan senaman berat. Senaman berat boleh menyebabkan keadaan tulang menjadi semakin buruk.

 

Senaman yang disarankan bagi pesakit osteoporosis adalah berjalan kaki dan berjogging. Kedua senaman tersebut bagus untuk mencegah osteoporosis.

 

Dengan melakukan senaman tersebut secara rutin, tulang akan menjadi lebih padat dan kuat serta terhindari dari keadaan tulang bongkok.

 

 

  1. penyakit osteoporosis Makanan Sihat

Selain menghindari makanan berlemak dan  mengamalkan gaya hidup sihat dengan menjauhi rokok dan minuman keras, ada pelbagai jenis makanan sihat yang boleh membuatkan kepadatan tulang sentiasa terjaga.

 

Antaranya, ikan, daging segar tanpa lemak, telur, kacang-kacangan,buah-buahan,makanan omega 3 dan sayur-sayuran

Sebenarnya penyakit osteoporosis ini boleh dicegah dengan menerapkan gaya hidup sihat sejak awal lagi.

 

LIKE & SHARE

 

(Visited 4 times, 1 visits today)