ANMUM ™ ESSENTIAL DIDIK IBU BAPA MENGENAI PERKEMBANGAN OTAK

ANDA BOLEH MELIHAT ANAK ANDA MEMBESAR DAN KUAT, TETAPI PERNAHKAH ANDA TERTANYA-TANYA JIKA OTAK MEREKA PUN MEMBANGUNKAN DENGAN SEIMBANG? TIDAK SEPERTI PERTUMBUHAN FIZIKAL, PERKEMBANGAN OTAK TIDAK BOLEH DENGAN MUDAH DIPANTAU.

 

“Setiap ibu bapa pasti mahukan yang terbaik untuk anak mereka. Oleh itu amat penting untuk mereka memahami bagaimana otak kanak-kanak berkembang,” kata Irene Cheah, Pengurus Pemasaran Anmum Malaysia.

 

Tambahnya, “Inilah sebabnya mengapa Anmum Essential ™ dengan sukacitanya memperkenalkan Grow Amazing, inisiatif pendidikan baru untuk membantu ibu bapa memahami bagaimana otak anak mereka tumbuh dan apa yang menyokong perkembangannya yang sihat.”

 

Kebanyakan orang tidak tahu bahawa sel-sel otak mula terbentuk pada hari ke-28 kehamilan dan pada masa kanak-kanak dilahirkan, terdapat kira-kira 100 bilion sel-sel otak mula bekerja keras! Walau bagaimanapun, bukan hanya bilangan sel-sel otak sahaja yang penting tetapi bilangan sel yang berhubung juga.

perkembangan otak

PERKEMBANGAN OTAK MENINGKAT 6 KALI GANDA SEWAKTU 2 TAHUN

Semasa awal kanak-kanak, sambungan ini berkembang dengan pesat – setiap sel otak boleh membentuk 2,500 sambungan dengan sel-sel otak yang lain apabila mereka dilahirkan. Tetapi mengikut umur 2 atau 3 tahun, sel berhubung  sebanyak  6 kali ganda!

 

“Hubungan atau sinaps adalah bagaimana sel-sel otak berkomunikasi antara satu sama lain. pengalaman awal dan persekitaran luaran merangsang pembentukan hubungan sel-sel otak. Semakin banyak rangsangan persekitaran dari luar, semakin banyaklah hubungan terbentuk,  “jelas Wendy Goh, Saintifik dan Pengurus Pemakanan di Fonterra Brands Malaysia.

 

Tambahnya lagi, “Hubungan antara sel-sel otak ini penting kerana ia menyokong pembelajaran, ingatan dan kebolehan kognitif lain. Aktiviti rangsangan dan pemakanan yang betul seperti DHA dan Gangliosida menyokong pembangunan otak.”

perkembangan otak

DHA dan Gangliosida (GA®) ditemui di dalam otak dan memainkan peranan penting dalam perkembangan otak. DHA membantu untuk membina sel-sel otak dan Gangliosida membantu menyokong pembentukan hubungan sel otak. Pertumbuhan pesat otak dalam tempoh tiga tahun pertama kehidupan adalah penting dan boleh memberi kesan kepada  pertumbuhan kognitif kanak-kanak, perkembangan dan pembangunan sosial serta emosi.

 

Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan bahawa 1 daripada 4 kanak-kanak di Malaysia menggunakan purata 40% lebih rendah daripada pengambilan GA® setiap hari. Selain makanan berasaskan haiwan seperti daging dan telur, pengambilan GA boleh ditingkatkan dengan mengambil susu dan produk tenusu.

 

Essential Anmum ™ dirumuskan dengan DHA dan Nuelipid untuk tahap GA® yang lebih tinggi dan tidak mengandungi  gula tambahan. Di samping itu, Anmum Essential ™ juga mengandungi prebiotik FOS dan Inulin mesra-usus, bersama-sama dengan vitamindan mineral  lain yang penting untuk menyokong pertumbuhan keseluruhan kanak-kanak.

 

Sentiasa maklum tentang bagaimana untuk menyokong perkembangan otak kanak-kanak dengan Grow Amazing dan belajar mengenai Fakta Menakjubkan tentang otak kanak-kanak  DI SINI.

 

 

 

(Visited 5 times, 1 visits today)