RUMAH KAMPUNG ‘TINY HOME’ MURAH DAN JIMAT, MERCU TANDA SEBENAR KEHIDUPAN LESTARI

Green Man, Matthias Gelber bina rumah kampung sifar tenaga dan karbon semulajadi pertama Malaysia”

Sekumpulan individu dari Malaysia dan seluruh dunia yang berkongsi minat telah mengambil langkah-langkah positif untuk mengurangkan pelepasan karbon dengan memodenkan rumah kampung tradisi rakyat Malaysia. Rumah kampung moden ini boleh dibina dan  dimiliki  oleh rakyat Malaysia.

Diperjuangkan oleh peguam bela tersohor, Matthias Gelber (dikenali di peringkat antarabangsa sebagai ‘The Green Man’) dan pasukannya memulakan misi untuk membina rumah pertama Malaysia yang menggunakan tenaga sifar, sepenuhnya off- grid (beroperasi tunggal), karbon rumah neutral dengan harga mampu milik atau disebut ‘Greenman Tiny Home’.

Ketahui juga mengenai cara menghalau lipas di dalam rumah dan kereta.

LIKE & SHARE MAMANET

rumah kampung

ORANG RAMAI BOLEH LIHAT SENDIRI RUMAH KAMPUNG ‘GREENMAN TINY HOME’

Pembinaan prototaip bermula pada September 2016 di Institut Penyelidikan Pembinaan Malaysia (CREAM) dan telah disiapkan pada Februari 2017 – tepat pada masanya untuk memperkenalkan #Tiny Home kepada 50,000 pengunjung pada Hari Kraf Kebangsaan (HKK) 2017 di Kompleks Kraf Kuala Lumpur, Jalan Conlay, Kuala Lumpur.

Pegunjung telah berpeluang melihat sendiri ‘Greenman Tiny Home’ yang dipamerkan di Kompleks Kraf Kuala Lumpur sehingga 15 Mac 2017 yang lalu. Kini, Home Tiny telah dipindahkan ke Institut Penyelidikan Pembinaan Malaysia (CREAM) di Jalan Chan Sow Lin dan masih dibuka kepada orang ramai.

rumah kampung

Pengunjung bergambar bersama Adam, pereka sistem pengumpulan air hujan Tiny Home.

RUMAH KAMPUNG DENGAN TEKNOLOGI EKO SISTEM 100% MESRA ALAM

“Saya sering terfikir tentang rumah-rumah moden yang panas seperti sauna dan penggunaan penghawa dingin telah menjadi lumrah. Kami berbalik kepada struktur asal rumah kampung untuk membuat kehidupan bandar lebih selesa tanpa memerlukan sumber elektrik dan bekalan air.

rumah kampung

Sistem pengumpulan air hujan Tiny Home.

“Ramai orang fiki kehidupan hijau adalah mahal tetapi saya mahu membuktikan bahawa dengan menggunakan sumber asli seperti kuasa solar, boleh menjadi kos efektif, dengan syarat barang-barang yang menggunakan banyak tenaga elektrik perlu dielakkan sepenuhnya. Projek ‘Greenman Tiny Home’ adalah satu eksperimen pendidikan dan saya berharap ramai rakyat Malaysia akan belajar daripadanya dan mendapat inspirasi,” jelas Matthias.

rumah kampung

Kabinet kecil dengan pelbagai fungsi dalam Tiny Home

Reka bentuk Greenman Tiny Laman telah diilhamkan daripada rumah-rumah kampung tradisional yang telah dibina menggunakan bahan-bahan mesra alam dan dibina di atas tanah untuk menyejukkan bahagian dalam iklim panas.

Fungsi inovatif Tiny Home termasuklah pengumpulan air hujan, kuasa solar, tandas bakteria dan banyak benda lain yang unik yang membuat ia satu-satunya rumah bergerak yang off-grid sepenuhnya di Malaysia.

rumah kampung

Sumber lampu dan pererdaran udara semulajadi.

“Prototaip Greenman Tiny Home ini diharapkan akan menjadi satu perubahan dalam industri pembangunan perumahan tempatan. Pengalaman kami boleh dikongsi dengan orang ramai dan kami berharap bahawa pemaju akan menggabungkan idea-idea kita untuk membina sebuah bangunan mesra alam yang tulen,” kata Matthias.

rumah kampung

Prototaip Tiny Home GreenMan

Untuk maklumat lanjut, layari www.greenmantinyhome.com atau follow Facebook rasmi di Fb.com/GreenManTinyHome.

#tinyhome

#tiny

#rumahkampung

(Visited 8 times, 1 visits today)