BETULKAN SALAH FAHAM ANDA TENTANG SANTAN KELAPA

DI SAMPING MEMBERIKAN NUTRIEN DAN RASA YANG ENAK, SANTAN KELAPA MENGANDUNG LEMAK BAIK YANG DIPANGGIL ASID LAURIK IAITU ASID LEMAK RANTAIAN SEDERHANA YANG MUDAH DISERAP DAN DIGUNAKAN OLEH TUBUH UNTUK TENAGA.

 

Memang santan kelapa mengandungi lemak tepu, tetapi jangan fikir ia meningkatkan tahap kolesterol anda dan menyebabkan kerosakan jantung. Sebenarnya, ia melakukan hal yang sebaliknya  – santan kelapa oleh membantu menurunkan tahap kolesterol, meningkatkan tekanan darah, dan mencegah serangan jantung atau strok.

 

Memang santan kelapa dan air kelapa mengandungi kalori yang tinggi, jadi sebaiknya  ambillah hidangan dalam porsi yang kecil. Lebih kurang suku atau setengah cawan adalah yang terbaik. Boleh diminum begitu sahaja atau dicampur dengan perasa lain seperti  coconut shake, cendul dan sagu gula melaka.

santan kelapa

Santan kelapa merupakan pilihan terbaik menggantikan susu kerana ia 100% bebas daripada laktosa, soya, kacang atau bijirin. Ia adalah pilihan kepada mereka yang alergi susu atau susu campuran.  Tambahan pula ia adalah sumber sayuran dan baik untuk mereka yang vegetarian.

santan kelapa

 

KANDUNGAN ZAT PEMAKANAN DALAM SUKU CAWAN SANTAN SEGAR

138 kalori

1.5 gram protein

2 gram gula

14 gram lemak

0.55 miligram mangan (27 peratus DV)

0.15 miligram tembaga (8 peratus DV)

60 miligram fosforus (6 peratus DV)

22 miligram magnesium (5.5 peratus DV)

3.9 miligram zat besi (5.5 peratus DV)

157 miligram kalium (4.5 peratus DV)

 

MANFAAT KESIHATAN DALAM SANTAN KELAPA

  1. Meningkatkan Kesihatan Jantung dengan Mengurangkan Tekanan Darah dan Kolesterol

Kelapa adalah salah satu sumber asid laurik terbaik – 50 peratus daripada lemak dalam kelapa adalah asid laurik, yang mempunyai aktiviti antibakteria dan antiviral. Menurut banyak kajian, asid laurik adalah sejenis pelindung asid lemak yang dikaitkan dengan tahap kolesterol yang lebih baik dan kesihatan jantung.

 

Sebagai contoh, apabila 60 sukarelawan yang sihat diberi bubur santan (CMP) selama lima hari seminggu selama lapan minggu, para penyelidik mendapati bahawa tahap lipoprotein ketumpatan rendah (LDL) mereka berkurangan manakala paras lipoprotein (HDL) ketumpatan tinggi yang “baik” .

 

Mereka membuat kesimpulan bahawa “lemak kelapa dalam bentuk santan tidak menyebabkan kesan buruk terhadap profil lipid dalam populasi umum, dan sebenarnya bermanfaat kerana penurunan LDL dan peningkatan kolesterol HDL.”

 

Kerana santan kelapa mengandungi mineral yang penting untuk peredaran dan mengendalikan aliran darah, santan juga berguna untuk menurunkan tekanan darah dan menjaga pembuluh darah fleksibel, elastik dan bebas dari pembentukan plak.

 

Contohnya, magnesium boleh membantu memerangi tekanan dan ketegangan otot sambil membantu peredaran darah dan membuatkan otot-otot lebih relaks, penting untuk mencegah serangan jantung.

 

 

  1. Membina Otot dan Membantu Menurunkan Lemak

Kajian mendapati bahawa asid lemak trigliserida rantaian sederhana (MCT) yang terdapat dalam santan meningkatkan perbelanjaan tenaga dan membantu meningkatkan prestasi fizikal.  Misalnya waktu bersenam, otot memerlukan banyak nutrien – termasuk elektrolit seperti magnesium dan kalium yang terdapat dalam santan – untuk memperbaiki tisu rosak dan tumbuh dengan lebih kuat.

 

Kerana santan tinggi lemak sihat, ia juga membantu anda berasa kenyang dan mengelakkan makan berlebihan atau ketagihan snek sepanjang hari  yang menggagalkan usaha anda untuk memperbaiki komposisi tubuh anda.

 

  1. Memberi Elektrolit dan Mengelakkan Keletihan

Walaupun air kelapa adalah sumber elektrolit yang lebih tinggi, santan juga menyediakan mineral penting yang diperlukan untuk mengekalkan jumlah darah, mengawal kesihatan jantung, dan mencegah dehidrasi atau cirit-birit.

 

Terutama dalam cuaca yang sangat panas, selepas latihan atau selepas sakit, elektrolit membantu mencegah keletihan, strok haba, masalah jantung, sakit otot atau kekejangan, dan imuniti yang rendah.

 

Santan kelapa juga mengandungi jenis MCT yang mudah digunakan oleh otak anda untuk tenaga, tanpa perlu diproses melalui saluran pencernaan anda dengan asid hempedu seperti lemak lain. Kalori susu kelapa menyediakan sumber kalori sihat yang cepat dan cekap untuk otak, yang sebenarnya terdiri daripada lemak dan bergantung kepada arus yang mantap untuk berfungsi.

 

  1. Membantu Mengurangkan Berat

Menurut satu kajian yang dilakukan oleh Sekolah Dietetik dan Pemakanan Manusia di McGill University, penggunaan diet yang kaya dengan MCT menyebabkan kehilangan lemak (tisu adipose) yang lebih besar berbanding dengan asid lemak rantaian panjang, mungkin disebabkan peningkatan penggunaan tenaga dan pengoksidaan lemak yang dilihat dengan pengambilan MCT.

 

MCT boleh dianggap sebagai agen yang membantu dalam pencegahan obesiti atau berpotensi merangsang penurunan berat badan.

 

Sebagai makanan yang tinggi di MCTs, santan kelapa adalah makanan yang sangat mengenyangkan dan membakar lemak. Lemak memberikan rasa kenyang dan puas serta dapat membantu mencegah makan berlebihan, makanan ringan, mengidam makanan dan berpotensi menaikkan berat badan.

 

Selain itu, santan kelapa turut membantu mengurangkan masalah dieabetes, anemia, masalah sendiri dan arthritis dan ulser.

santan kelapa

Sudah tentu, pengambilannya perlu dikawal memandangkan kalorinya yang tinggi. Bagaimanapun, jika anda kekal aktif, tidak ada masalah untuk mengambilnya dalam setengah cawan sehari.

Sumber: Dr. Axe.com

(Visited 11 times, 1 visits today)