6 tanda-tanda keguguran pada awal kehamilan

tanda-tanda keguguranSEBAGAI wanita yang bakal bergelar ibu, kita wajar tahu apa penyebab dan tanda-tanda keguguran supaya kandungan kita sentiasa dalam keadaan sihat. Tambahan pula, keguguran adalah satu perkara yang paling ditakuti oleh setiap ibu hamil!

Keguguran adalah bila janin keluar pada usia kehamilan belum mencapai 20 minggu atau bersalin pra matang sebelum mampu hidup. Manakala kematian janin terjadi pada ketika janin sudah berusia lebih dari 20 minggu.

Keguguran pada awal kehamilan ialah keguguran yang berlaku dalam tempoh 12 minggu pertama kehamilan. Ianya kerap terjadi, walaupun sebelum anda tahu bahawa anda sedang mengandung.

Keguguran ini biasanya berlaku kerana embrio tidak berkembang seperti yang sewajarnya. Masalah kromosom juga dikatakan menjadi penyebabnya, bayi memerlukan jumlah kromosom normal yang tepat untuk membesar seperti yang sepatutnya.

Bayi memerlukan 23 kromosom daripada si ibu, dan 23 lagi daripada si bapa. Ketidaknormalan kromosom boleh menghalang tumbesaran bayi, dan akan membuatkan kehamilan terhenti pada fasa embrio.

 

Baca juga: 7 Khasiat Daun Durian Belanda Luar Biasa

 

Ciri-Ciri Atau Tanda-Tanda Keguguran:

 1. Pendarahan
  Tanda-Tanda Keguguran

  Segera dapatkan rawatan jika anda alami pendarahan.

Pendarahan adalah tanda yang paling umum.

Keluarnya sedikit darah sehinggalah darah berwarna merah segar yang mengalir dari vagina. Pendarahan merupakan salah satu tanda-tanda kegguran, tetapi boleh terjadi pada kehamilan yang normal. Ini adalah kerana ramai juga yang mengalami pendarahan pada awal kehamilan.

 

 1. Kejang Perut

Anda mungkin mengalami kekejangan pada bahagian pelvis, sakit perut yang berterusan atau sakit pada kawasan punggung. Rasa kejang di bawah perut bermakna terdapat peregangan otot ligamen, namun ia merupakan tanda-tanda keguguran yang perlu anda berikan perhatian. Dapatkan rawatan doktor, jika rasa kejang perut tersebut lebih sakit daripada haid. Apatah lagi jika disertai dengan pendarahan.

 

 1. Sakit Pinggang

Tanda-tanda keguguran yang seterusnya boleh dirasai ketika ada rasa kejang di perut. Anda akan mengalami kesakitan tersebut hingga ke bahagian pinggang. Hati-hati, terutama jika ada pendarahan berlaku waktu itu.

 

 1. Kehilangan Tanda-Tanda Kehamilan

Sekiranya badan anda terasa kembali normal, di mana tanda-tanda kehamilan seperti mabuk hamil, badan cepat penat, sakit pinggang dan belakang telah hilang. Besar kemungkinan tahap hormon telah jatuh dan tidak lagi mengekalkan kehamilan apabila semua tanda-tanda kehamilan telah hilang. Anda mungkin mengalami keguguran.

 

Baca juga: 5 Minuman Detox  Segarkan Tubuh

 

 1. Janin Tidak Bergerak
  Tanda-Tanda Keguguran

  Rangsang bayi dalam perut agar dia sentiasa aktif. Segera ke hospital jika anda dapati ada yang tidak kena dengan bayi anda.

Pastikan anda sentiasa ‘alert’ dengan corak pergerakan bayi sepanjang hari. Bayi mempunyai tempoh masa tidur, biasanya ia berkekalan selama empat jam. Sungguhpun begitu, tempoh ini tidak boleh melebihi empat jam.

 

Jika anda tidak boleh merasakan pergerakan bayi atau ianya kurang bergerak, jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan doktor anda. Pergerakan bayi boleh dirasakan dalam minggu ke-18 dan minggu ke 24.

 

 1. Denyutan Jantung Bayi Terhenti

Denyutan jantung biasanya boleh dikesan melalui ultrasound. Jika denyutan bayi tidak boleh berkesan, ia mungkin menjadi salah satu tanda bahawa bayi anda telah mati dan tidak berkembang.

(Visited 113 times, 1 visits today)

Leave a Reply