PROGRAM DIDIK KANAK-KANAK TENTANG KESELAMATAN API  DAN KEBAKARAN

Program pendidikan keselamatan api dan kebakaran oleh Safe Kids Malaysia bakal diterima oleh lebih daripada 6,000 kanak-kanak di Kuala Lumpur pada tahun ini.

Menurut Pusat Kawalan Penyakit,  Pertubuhan Kesihatan Sedunia,  dianggarkan bahawa 265,000 kematian kanak-kanak di seluruh dunia berlaku akibat berpunca daripada hal yang berkaitan dengan kebakaran. Majoriti daripada mereka terdiri daripada kalangan keluarga yang berpendapatan rendah dan sederhana.

Lebih daripada separuh kematian berlaku di rantau Asia Tenggara, termasuk Malaysia. Dilaporkan bahawa seorang kanak-kanak meninggal dunia setiap dua minggu akibat kebakaran atau luka terbakar.

Menyedari keperluan untuk meningkatkan kesedaran mengenai isu kesihatan awam global ini, Safe Kids Malaysia Universiti Putra Malaysia (UPM), Safe Kids Worldwide dan Honeywell (NYSE: HON) melancarkan Safety Kids at Home, program pendidikan keselamatan yang direka untuk membantu mencegah kebakaran, terbakar dan melecur di kalangan kanak-kanak berumur 7 hingga 12 tahun.

BACA: KEMPEN KESELAMATAN JALAN RAYA

LIKE & SHARE MAMANET

keselamatan api dan kebakaran

KESELAMATAN API DAN KEBAKARAN UNTUK ELAK KEMATIAN KANAK-KANAK

Program ini disokong oleh Honeywell Hometown Solutions, inisiatif masyarakat korporat oleh syarikat ini yang memberi tumpuan dalam lima bidang kritikal; keselamatan keluarga, sains dan matematik, perumahan dan tempat perlindungan, habitat dan pemuliharaan, dan bantuan kemanusiaan.

Program ini telah dibangunkan berdasarkan kepada hasil kajian pada 2016 yang dijalankan oleh Safe Kids Malaysia dan Universiti Putra Malaysia (UPM), salah satu universiti penyelidikan terkemuka di negara ini.

Satu laporan penyelidikan baru, Selamatkah Rumah Anda? Melindungi Kanak-kanak daripada Api, Kebakaran dan Melecur di Kuala Lumpur, telah dimaklumkan secara rasmi pada 20 Februari 2017 oleh YB. Datuk Halimah Mohamed Sadique, Timbalan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan pada majlis pelancaran eksklusif di kampus UPM Serdang.

Turut hadir ialah Profesor Datin Paduka Dr. Aini Ideris, Naib Canselor UPM; Profesor Madya Dr. Kulanthayan KC Mani, Pengarah Eksekutif Safe Kids Malaysia UPM;  Briand Greer, Presiden Honeywell ASEAN; Kerry Kennedy, Pengarah Global Corporate Citizenship, Honeywell Hometown Solutions; dan Tareka Wheeler, Pengarah Program Safe Kids Worldwide.

Profesor Dr. Aini UPM berkata, “Sebagai salah satu universiti penyelidikan utama di Malaysia, kami bangga untuk bekerjasama dengan kedua-dua organisasi global terkemuka – Safe Kids Worldwide dan Honeywell. Selain itu, kami gembira untuk bekerjasama dengan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia dan akan terus menyumbang kepada inisiatif yang meninggalkan kesan positif yang berpanjangan ke atas masyarakat umum. ”

“Kajian ini telah mengenal pasti keperluan kritikal untuk pendidikan api dan kebakaran bagi kanak-kanak dan kami teruja untuk mula melaksanakan program Safe Kids at Home di sembilan buah sekolah di Sentul, Kuala Lumpur,” kata Dr. Kulanthayan Selamat Anak-anak Malaysia UPM.

“Malaysia adalah negara pertama di ASEAN untuk melancarkan program ini dan kami berbangga untuk bekerjasama dengan Safe Kids Malaysia UPM dan Safe Kids Worldwide,” kata Greer daripada Honeywell ASEAN.

“Honeywell komited untuk meningkatkan kualiti hidup rakyat dengan membuat perbezaan yang boleh diukur dalam masyarakat tempat kita tinggal dan bekerja. Dengan usaha tertumpu kepada pendidikan, penjagaan kesihatan, penguatkuasaan dan agensi keselamatan kebakaran, matlamat kami adalah untuk mendidik setiap kanak-kanak mengenai kepentingan keselamatan dan pencegahan kebakaran di rumah,” tambah beliau lagi.

keselamatan api dan kebakaran
Briand Greer, Presiden Honeywell ASEAN

HASIL PENYELIDIKAN UTAMA:

  • Lebih separuh daripada ibu bapa (54%) melaporkan bahawa anak-anak mereka telah mengalami satu bentuk kecederaan akibat terbakar atau melecur dalam tempoh dua tahun lalu.
  • 51% daripada ibu bapa bimbang anak-anak mereka lebih cenderung untuk mengalami luka terbakar atau melecur daripada sebarang kecederaan lain.
  • Hanya 1 dalam 3 ibu bapa secara konsisten mengajar anak-anak mereka tentang keselamatan kebakaran.
  • 11% daripada ibu bapa melaporkan bahawa sekolah-sekolah sering mengajar pendidikan keselamatan kebakaran.
  • Lebih daripada 80% daripada ibu bapa menyatakan bahawa mereka menggunakan ubat gigi sebagai ubat yang sebenarnya memburukkan lagi kecederaan.

 

Jelaslah bahawa program keselamatan api dan kebakaran ini memang patut disebarkan di seluruh Malaysia agar tidak ada kanak-kanak yang akan menjadi mangsa kebakaran yang boleh dielakkan.

(Visited 6 times, 1 visits today)

Back to top