LINDUNGI PERKAKAS DAPUR DARIPADA BAKTERIA

Kebanyakan daripada kita memiliki pelbagai jenis perkakas dapur, dan setiap satu peralatan tersebut memerlukan penjagaan yang sewajarnya.

Namun, anda mungkin terlepas pandang dengan span penyental dapur anda. Bilakah kali terakhir anda melihat atau memberikannya perhatian? Jangan tak percaya, span penyental anda itu mungkin mengandungi pelbagai jenis pencemaran yang tidak disangka selama ini.

perkakas dapur

Sumber Pencemaran Yang Serius

Menurut sebuah kajian komprehensif yang diterbitkan di dalam jurnal Scientific Reports, 14 span penyental dapur kediaman serta mikrob yang menghuni span tersebut diselidik. Hasil kajian tersebut membuktikan bahawa span dapur bertanggungjawab sebagai sumber pencemaran yang serius.

Biasanya span dapur mengandungi lebih banyak kuman berbanding tandas anda sendiri. Ia sememangnya benar. Penyelidik dari Universiti Furtwangen mendapati secebis span yang bersaiz sebutir kiub gula boleh mengandungi bilangan bakteria mencecah 54 bilion, sejumlah kecil daripadanya mungkin terdiri daripada bakteria patogenik yang boleh mengakibatkan komplikasi kesihatan.

Bantu Jaga Kebersihan Dapur

Penggunaan dan penjagaan span penyental yang betul untuk perkakas dapur dapat membantu menjaga kebersihan dapur, mengelakkan pinggan mangkuk anda daripada pencemaran bakteria, dan menjamin kesihatan keluarga anda.

Tiga idea berikut, boleh dipraktikan tabiat penjagaan yang lebih baik.

1. Keringkan Span

Keracunan makanan biasanya disebabkan oleh proses pengendalian makanan mentah yang tidak betul serta kontaminasi silang yang boleh berkait dengan span dapur anda.

Sebagai langkah berjaga-jaga, bilas dan peras span anda selepas setiap kali ia digunakan dan bersihkan kotoran yang dapat dilihat pada span tersebut — lebih kering, lebih baik.

Kemudian, simpan span dapur anda di tempat yang kering. Kebanyakan individu tidak berbuat demikian,mereka biasanya meletakkan span tersebut di dalam bekas sabun yang dipenuhi air.

Pada masa yang sama, jika anda hanya meletakkannya di atas kaunter dapur, ia masih akan mengambil masa yang lama untuk menjadi kering dan terus memangkin pembiakan bakteria.

Anda juga disaran untuk tidak meletakkan span yang lembap dalam ruang yang tertutup seperti di dalam baldi atau di bawah singki.

Untuk memudahkan proses penjagaan ini, anda boleh menggunakan span dapur yang didatangkan dengan alat pemegang.

Dengan cara berkenaan, span yang basah boleh dikeringkan dengan mudah, lantas mengurangkan kadar pembiakan bakteria. Tambahan lagi, ia juga dapat membuat dapur anda kelihatan lebih teratur serta menjimatkan ruang.

Oleh itu, 3M telah memperkenalkan produk span penyentalnya yang terbaharu, Scotch- Brite™ Heavy Duty Easy Grip Scouring Sponge dengan alat pemegang (Handy SpongeHolder) yang tersendiri.

Span tersebut hadir bersama alat pemegang berpelekap yang mudah untuk digunakan serta dapat membantu mengeringkan dan meningkatkan tahap kebersihan span penyental anda.

Orang ramai perlu ingat bahawa bakteria dapat membiak dalam persekitaran yang lembap; jadi, dengan memastikan span serta kawasan singki tersebut kering, anda dapat mengekang pertumbuhan bakteria.

2. Gunakan Span yang Betul

Jika anda sering memasak, maka anda tidak dapat mengelakkan diri daripada tugas mencuci peralatan dapur. Tahap kebersihan peralatan dapur anda bergantung kepada cara anda mengendalikan tugas pembersihan tersebut. Sekiranya tidak dibuat dengan betul, maka pembiakan bakteria boleh berlaku dengan pantas.

Kita juga sedia tahu bahawa bukan mudah untuk menghapuskan kotoran degil daripada perkakas dapur yang tertentu. Oleh itu, anda boleh menggunakan span penyental yang lebih lasak untuk membuang kotoran degil dengan cepat dan mudah. Sama ada anda perlu mencuci mesin ketuhar, periuk belanga, ataupun dapur memasak, span berkenaan boleh digunakan bersama sabun pencuci untuk tugasan pembersihan anda.

perkakas dapur

Produk span penyental yang lasak, Scotch-Brite™ Heavy Duty

Scouring Sponge dirumus untuk mengguna pakai jaringan gentian yang tumpat dan seragam serta jumlah partikel pembersih yang tinggi agar span tersebut dapat mencuci tiga kali lebih baik dan tahan tiga kali lebih lama berbanding span penyental yang biasa.

Bagaimanapun, anda perlu ingat bahawa sesetengah perkakas dapursepatutnya tidak disental dengan kuat, contohnya kuali tidak melekat, perkakas plastik dan kaca, serta set cawan kegemaran anda.

Span penyental yang lasak boleh meninggalkan kesan-kesan calar di atas permukaan perkakas berkenaan dan ruangan kecil yang terhasil daripada kesan calaran tersebut boleh menjurus kepada pembiakan bakteria.

Bagi perkakas seperti ini, span penyental yang lembut dan bersifat anti-calar lebih ideal untuk digunakan tanpa mencela dan mencalarkan perkakas anda. Ini adalah kerana permukaan lembut pada span penyental ini mengurangkan risiko wujudnya ruang pembiakan bakteria.

3. Gantikan Span Anda Secara Berkala

Kadar penggunaan span penyental menentukan berapa kerap anda harus menggantikannya, jangan tunggu sehingga ia mula berbau.

Jika anda sering memasak di rumah dan membasuh periuk belanga serta pinggan mangkuk anda dengan span yang sama, jangan lupa untuk menggantikan span tersebut sekali setiap tiga hingga empat minggu.

Sebaliknya, jika anda biasanya makan di luar, ataupun anda memiliki mesin pencuci pinggan di rumah, anda masih perlu menggantikan span berkenaan,

namun anda boleh berbuat demikian sekali setiap sebulan.

Penggantian yang dibuat secara kerap mungkin dianggap membazir – sebenarnya tidak.Walaupun bukan selalu span tersebut digunakan, ia masih berpeluang untuk menjadi lembap dan kotor, terutamanya kerana ia terletak berhampiran dengan singki.

Ini bermakna span anda masih boleh membiak bakteria – dan anda mungkin mahu mempertimbangkan semula sama ada pinggan mangkuk anda wajar dibersihkan dengan span tersebut,walaupun jika ia hanya digunakan sekali sekala.

Lebih lagi, bakteria yang terkandung dalam span dapur anda bukan mudah untuk dihapuskan; sama ada anda cuba membersihkannya dengan produk pembersihan komersial, atau memanaskannya dengan mesin ketuhar, atau dengan merendamnya dalam air panas.

Walaupun kaedah berkenaan boleh mengurangkan jumlah bakteria yang

terkandung secara signifikan, ia sama sekali tidak dapat membunuh kesemua bakteria berkenaan.

Untuk pengetahuan anda, jangka hayat span tersebut juga akan menjadi lebih pendek jika ia didedahkan kepada suhu yang tinggi.

Span yang betul serta penjagaan yang sesuai, anda dapat menjamin tahap kebersihan dapur anda, serta juadah yang disediakan dari dapur tersebut.

Span Penyental Terbaik

Jika anda ingin membeli span penyental yang terbaik untuk dapur anda, berikut adalah antara produk yang disarankan: Scotch-Brite™ Heavy Duty Easy Grip Scouring Sponge withHandy Sponge Holder, Scotch-Brite™ Heavy Duty Scouring Sponge, Scotch-Brite™ Delicate Care Scrub Sponge dan Scotch-Brite™ Non-Scratch Scrub Sponge.

(Visited 4,575 times, 1 visits today)

Back to top