JANGAN SALAH PILIH PRODUK UNTUK KULIT SENSITIF. SEMAK 3 JENIS PRODUK TERBAIK

KULIT MUKA KITA TERMASUK DALAM KATEGORI KULIT YANG SENSITIF. JADI, KITA PERLU LEBIH SELEKTIF DALAM MEMILIH PRODUK UNTUK KULIT SENSITIF.

Ini adalah kerana kulit yang sensitif memerlukan penjagaan ekstra kerana ia lebih mudah ditumbuhi jerawat serta mengalami permasalahan kulit yang lain.

Bukan itu sahaja, kulit yang sensitif juga mempunyai tindakbalas cepat terhadap produk tertentu, bahan kimia, cuaca panas ataupun keadaan persekitaran. Biasanya kulit akan kelihatan kemerahan, berjerawat dan juga mengalami iritiasi.produk untuk kulit sensitif

PENYEBAB KULIT MENJADI SENSITIF

 • Menggunakan pembersih muka yang tidak sesuai dengan jenis kulit.

 • Penggunaan kosmetik yang sembarangan .

 • Kulit muka sudah tercemar merkuri kerana menggunakan kosmetik berbahaya, sehingga kulit muka menjadi kemerahan dan sensitif.

 • Kerap terdedah pada keadaan cuaca yang panas.

 • Faktor genetik.

 • Ketidakseimbangan  hormon, sering terjadi pada para remaja.produk untuk kulit sensitif

CIRI-CIRI KULIT SENSITIF

 • Kulit muka cepat kemerahan apabila terkena sinaran cahaya matahari.

 • Kulit muka terasa gatal-gatal.

 • Bekas-bekas jerawat di muka sukar untuk dihilangkan.

 • Kulit muka kelihatan seperti bersisik atau menggelupas.

 • Iritasi terjadi pada kulit muka.

CARA TERBAIK UNTUK  MERAWAT KULIT SENSITIF

 1. Jika kulit kita sudah terkena iritasi, gunakan air biasa untuk membersih muka. Untuk make up remover, gunakan tisu basah sebagai pembersih mekap.

 2. Gunakan produk yang mengandungi herba semulajadi seperti lidah buaya, chamomile yakni zat-zat tersebut mempunyai fungsi sebagai anti-iritasi.

 3. Hindari pembersih muka yang mengandungi zat pengelupasan. Jika kita mempunyai kulit muka jenis berminyak, gunakan pembersih muka yang mengandungi salicylic acid, yang mana berfungsi sebagai pembuka liang pori-pori yang tersumbat.

 4. Hindari penggunaan penyegar muka yang mengandungi alkohol, kerana kulit yang sensitif sangat reaktif.

 5. Pakai pelindung matahari atau sinaran UV yang mengandungi titanium dioxide atau zinc, kerana berfungsi untuk mencegah terjadinya iritiasi terhadap kulit muka yang disebabkan terdedah pada sinaran matahari.

produk untuk kulit sensitif

BERIKUT BEBERAPA JENIS PRODUK UNTUK KULIT SENSITIF YANG BOLEH ANDA CUBA:

* AVENE SKIN RECOVERY CREAM

Produk untuk kulit sensitif dari Avene Skin Recovery Cream merupakan krim yang berfungsi untuk melegakan dan memulihkan kulit sensitif secara semulajadi.

Krim ini diformulasikan untuk mengurnagkan iritiasi, membantu memulihkan kulit yang bermasalah disebabkan perubahan cuaca dan pemakaian kosmetik serta memberikan perlindungan untuk jangka panjang.

Selain itu, produk ini diperbuat dari bahan-bahan semulajadi yang selamat digunakan, bebas paraben, pewangi dan juga bahan pewarna.

Cara pemakaiannya juga sangat mudah, lakukan secara rutin pada setiap pagi sebelum pemakaian BB Cream, foundation ataupun bedak dan malam sebelum tidur. Ianya tidak melekit dan cepat meresap.produk untuk kulit sensitif

Ingin mendapatkannya, klik di sini.  BUY NOW

 

 

*NEUTROGENA OIL-FREE MOISTURE SENSITIVE SKIN

Neutrogena Oil-Free Moisture Sensitive Skin merupakan pelembab yang bagus untuk kulit sensitif. Kandungannya sangat ringan dan mampu memberikan kelembapan pada kulit sensitif yang kering.

Tidak mengandungi pewangi di dalamnya dan tidak akan membuatkan kulit sensitif mengalami iritasi. Bahkan, ia juga tidak menyumbat liang pori-pori.produk untuk kulit sensitif

Untuk memiliknya klik di sini.  BUY NOW

 

 

*MOROCCO RESOURCES PURE ARGAN OIL 30ML

Produk ini diperbuat daripada minyak Argan Maghribi 100% Asli & Organik. Pure Argan Oil diekstrak dari buah Argan hanya terdapat di Morocco. Ia kaya dengan antioksidan dan asid lemak penting. Ia mengandungi vitamin E yang tinggi dan mempunyai pelembap unggul dan unsur anti-penuaan.

Argan Oil mengurangkan garis-garis halus dan kedutan, meningkatkan keanjalan, melindungi daripada kesan regangan, melegakan kulit gatal dan iritasi. Ia merupakan  pelembap pelbagai guna yang mampu memulihkan kulit rambut dan menguatkan kuku secara semula jadi.PRODUK UNTUK KULIT SENSITIF

Jika mahu mencuba, dapatkannya di sini.  BUY NOW

 

 

Ada Suka Artikel Ini? Kongsi Artikel Ini Dengan Rakan Di Facebook

Anda Mungkin Ingin Tahu Cara Mengatasi Masalah Tona Kulit Tidak Sekata

LIKE & SHARE HARIAN WANITA (MAMANET)