6 BAHAYA GULA BERLEBIHAN DALAM BADAN. JANGAN BUAT PASAL!

Gula Berlebihan

Gula sememangnya mampu memberikan kebaikan untuk energi tubuh kita. Tetapi, jika diambil dalam kadar yang berlebihan, bahaya gula jangan dibuat main-main!

Hobi menikmati makanan manis adalah tabiat negatif yang boleh mendatangkan banyak masalah kesihatan pada badan kita. Jadi, sebab itulah kita jangan menganggap remeh terhadap pengambilan gula berlebihan ini.

Ketahui juga cara turunkan gula dalam darah. 

KLIK SINI
Gula Berlebihan

Berikut beberapa bahaya gula yang perlu diberikan perhatian:

1.Buah Pinggang

Buah pinggang memainkan peranan penting dalam penyaringan darah kita. Jika kadar gula dalam darah tinggi ia boleh menyebabkan buah pinggang kita terpaksa bekerja secara berlebihan dan boleh menyebabkan kerosakan di kemudian hari.

2. Organ Hati Rosak

Hati kita sebenarnya tidak tahan atau kebal terhadap pengambilan gula yang berlebihan. Pengambilan gula yang banyak boleh menyebabkan bertambahnya lemak di hati dan lama kelamaan boleh menimbulkan penyakit radang hati.

Gula Berlebihan

3. Meningkatkan Jumlah Lemak

Pengambilan gula secara berlebihan meningkatkan lagi risiko tertimbunnya lemak pada lingkaran pinggang.Bahkan lemak pada perut juga semakin meningkat dan boleh menyebabkan obesiti.

Oleh sebab itulah, berhati-hatilah dalam menikmati gula kerana gula akan disimpan dalam perut sehingga menghasilkan sel-sel lemak visceral yang akan membuatkan kita menjadi gemuk. Obesiti bukan hanya menyerang orang dewasa. Malahan juga pada kanak-kanak, potensinya tetap sama!

4. Menganggu Fungsi Jantung

Gula yang berlebihan juga boleh menggangu fungsi jantung dan meningkatkan risiko terkena penyakit jantung di kemudian hari.

Fungsi dan gerak kerja jantung boleh menurun ketika pengambilan gula yang masuk ke dalam tubuh terlalu berlebihan.

Gula Berlebihan

5. Diabetis

Diabetis adalah salah satu penyakit yang amat ditakuti ramai. Makan atau menikmati kandungan gula secara berlebihan dan menjadi rutin setiap hari boleh membuatkan kandungan gula dalam darah kita jadi meningkat secara drastik. Akibatnya, diabetis akan mendatangi kita.

6. Muka Cepat Tua

Ternyata bahaya gula berlebihan juga tidak bagus untuk kulit kita. Gula yang berlebihan akan membuatkan kulit sukar untuk menyerap protein.

Protein di dalam kulit seperti kolagen yang elastik, membatu menjaga kulit awet muda dan anjal. Kedua protein ini akan bertindak balas. Jika kadar gula berlebihan ia boleh menyebabkan kulit muka menjadi berkedut dan kendur.

Apapun, menikmati gula memang menambah rasa sedap dan lazat pada makanan dan juga minuman, namun bahaya gula tetap ada jika diambil terlalu berlebihan. Jadi, kurangkan jumlah penggunaan gula agar risiko terkena pelbagai penyakit juga semakin mengecil.

LIKE & SHARE MAMANET
(Visited 3,491 times, 1 visits today)

Back to top