UBAH SELERA: TUKAR 4 MAKAN PENGGANTI NASI CONFIRM BOLEH KURUS!

Apa agaknya makanan pengganti nasi yang mampu memberikan kita tenaga ataupun energi walaupun tidak menjamah nasi! Tidak dinafikan, hampir semua di antara kita memang suka makan nasi. Tak kira siang, malam, pagi ataupun petang.

Pendek kata, rutin makan tiga kali sehari kita wajib dipenuhi dengan makan nasi. Padahal makan nasi berlebihan juga boleh berpotensi membuatkan badan kita sakit.

Karbohidrat yang terkandung pada nasi sangat pantas dihadamkan oleh tubuh sehingga menjadi lebih pantas meningkatkan kadar gula darah yang boleh menimbulkan penyakit diabetis.

Ini adalah kerana nasi mengandungi index glycemic yang tinggi. Index glycemic (GI) adalah sukatan kepantasan suatu makanan untuk diserap dan diubah menjadi gula darah. Semakin tinggi index glycemic pada suatu makanan, bermakna semakin cepat karbohidrat di dalam makanan itu diubah menjadi gula darah dalam badan, sehingga kadar gula darah dalam badan juga menjadi lebih cepat meningkat.

Di samping boleh menyebabkan penyakit diabetis, karbohidrat yang terdapat pada nasi juga cukup mudah diubah menjadi lemak yang boleh menyebabkan obesiti jika diambil secara berlebihan.

Berikut Beberapa Jenis Makanan Pengganti Nasi Yang Sedap dan Mengenyangkan

1. Ubi kentang
Ubi kentang mengandungi vitamin C, serat dan juga kalori yang rendah. Biarpun mempunyai index glycemic yang agak tinggi, namun pengambilan ubi kentang adalah lebih baik daripada nasi.

Pengambilan kentang yang paling sihat adalah dengan cara direbus, dikukus atau dibakar.

Makanan Pengganti Nasi

2. Ubi kayu
Ubi kayu adalah makanan pengganti nasi yang tidak kurang hebatnya. Pengambilan ubi kayu ini sangat bagus bagi membantu menurunkan kadar kolesterol jahat kerana kandungan seratnya yang cukup tinggi.

Ubi kayu rebus atau kukus adalah cara olahan yang paling tepat untuk kita yang mahu menurunkan berat badan atau sedang berdiet.

Makanan Pengganti Nasi

3. Ubi keledek
Ubi keledek termasuk dalam kategori makanan yang mempunyai nutrisi lengkap. Ubi keledek mengandungi vitamin A, C,B1, zat besi, protein, lemak, air, kalsium, fosfor, betakaroten dan karbohidrat.

Dibandingkan dengan nasi, ubi keledek mengandungi vitamin A dan C yang mampu memenuhi 61% keperluan harian tubuh. Selain itu, ubi keledek ini juga mempunyai serat tinggi sehingga mudah dihadamkan oleh tubuh.

Ubi keledek ini juga sangat sesuai untuk kita yang ingin menurunkan berat badan secara sihat dan semulajadi.

Makanan Pengganti Nasi

4. Jagung
Masih ramai yang menganggap jagung bukan makan yang kaya dengan zat, sedangkan banyak sekali nutrisinya. Selain boleh diolah dengan pelbagai menu yang lazat, jagung juga mengandungi vitamin B6 yang baik untuk metabolisme tubuh, vitamin C untuk daya ketahanan badan, fosfur dan magnesium untuk kesihatan tulang.

Selain itu, jagung turut mengandungi protein, mineral, serat, antioksidan dan amilosa yang lebih banyak dibandingkan daripada nasi.

Kandungan amilosa yang lebih banyak juga membuatkan jagung lebih selamat diambil oleh pengidap diabetis. Bahkan ia turut membuatkan jagung dihadamkan lebih lama sehingga tidak menimbulkan kenaikan tahap gula darah secara tiba-tiba.

Index glycemic (IG) yang terkandung pada jagung juga termasuk dalam kategori rendah. Keadaan ini membuatkan perut kita jadi tidak mudah lapar dan kenyang lebih lama.

Makanan Pengganti Nasi

 

Kesemua makanan ini boleh dimakan begitu sahaja dengan cara merebus atau membakarnya. Ia sangat ringkas dan boleh dimakan dalam perjalanan.

Itulah beberapa jenis makanan pengganti nasi yang boleh dipraktik. Selamat menjalani kehidupan yang lebih sihat!

 

BACA BAGUS RUPANYA IBU HAMIL MAKAN JAGUNG REBUS. TAK PERCAYA SILA BACA!

Back to top