Cara Turunkan Gula Dalam Darah, 8 Usaha Elak Potong Kaki!

cara turunkan gula dalam darah
foto-thenypost

Ketahui cara turunkan gula dalam darah untuk elak kencing manis atau diabetis kerana ia antara penyakit yang menggerunkan. Sesiapa sahaja yang mengidapnya perlu mengawal kadar gula dalam darah agar keadaan tidak menjadi semakin parah. Terdapat beberapa jenis makanan yang dikatakan boleh dijadikan sebagai cara turunkan gula dalam darah.

 

 

Diabetis adalah satu keadaan apabila tahap gula dalam darah melebihi paras bacaan normal. Ianya berlaku apabila pancreas gagal menghasilkan isulin ataupun sel badan tidak lagi sensitif terhadap hormone insulin.

 

Kegagalan sel badan memberikan respons menyebabkan berlakukan penimbunan gula dalam darah.Bacaan gula yang terlalu tinggi, boleh membuatkan kuman merebak (luka), sehingga keadaan menjadi bertambah parah. Ketahui juga tanda-tanda kencing manis.

 

Berikut ada beberapa cara turunkan gula dalam darah secara  semulajadi:

 

  1. Diet Rendah Karbohidrat
cara turunkan gula dalam darah
cara turunkan gula dalam darah

Cara turunkan gula dalam darah yang boleh dilakukan adalah dengan diet rendah karbohidrat. Lakukannya secara serius dan teratur.

 

Dengan cara mengawal atau tidak mengambil bahan makanan yang kaya kandungan karbohidrat secara automatik tubuh tidak memerlukan insulin dalam jumlah yang banyak untuk mengubah glukos menjadi energi.

 

Antara makanan yang boleh dijadikan makanan pengganti karbohidrat adalah seperti roti gandum, sereal, kacang soya dan ubi keledek.

 

 

  1. Bersenam
cara turunkan gula dalam darah
foto-kupdates

Pengidap penyakit diabetis sangat disarankan untuk melakukan senaman yang sesuai dengan kemampuan tubuhnya. Namun, lebih baik jika mendapat nasihat doktor terlebih dahulu kerana pengidap diabetis mengalami penurunan kadar gula, sehingga berada di bawah paras normal.

 

Anda tidak perlu ke gym, memadai melakukan senaman ringan secara rutin seperti berjalan, berjogging dan berbasikal memberikan efek positif untuk tubuh dan membantu  mengawal diabetis.

 

 

  1. Hindari Stress & Rehat Secukupnya

cara turunkan gula dalam darahKurang tidur boleh menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah. Jadi, pastikan anda tidur 7-8 jam sehari dengan tidur yang berkualiti. Bebas dari stress dan benar-benar nyenyak.

 

Dengan menghindari stress, tubuh akan terasa lebih relaks kerana banyaknya hormon positif yang dihasilkan oleh otak.Selain itu, jaga berat badan supaya tetap ideal.

 

 

  1. Jangan Lewatkan Waktu Makan
cara turunkan gula dalam darah
foto-s-sharecare

Pengidap diabetis perlu makan tepat pada waktunya. Ini dalah kerana jadual makan yang tepat sangat berkait rapat dengan keadaan bagaimana makanan tersebut diproses menjadi energi di dalam tubuh.

 

Makan secara teratur, 3 kali sehari, serta dua kali menikmati hidangan ringan di antara waktu makan utama. Kadar gula dan berat badan dalam tubuh akan terkawal dengan sendirinya jika anda mengambil makanan yang sihat secara teratur serta dalam jumlah yang sewajarnya.

 

 

  1. Teh Hijau
cara turunkan gula dalam darah
foto-stylesatlife

Minuman ini boleh digunakan sebagai cara turunkan gula dalam darah. Teh hijau mempunyai sifat hypoglycemic yang begitu kuat untuk menjadikan insulin efektif digunakan oleh tubuh.

 

 

 

 

 

  1. Peria
cara turunkan gula dalam darah
foto-sitik

Walaupun amat pahit, peria mengandungi flavonoid, vitamin B kompleks, asid folik dan vitamin C yang bagus untuk tubuh.

Selai itu, kandungan charntin cukup berkhaisat untuk mengawal kadar gula di dalam darah.

 

 

 

 

 

  1. Kulit Kayu Manis
cara turunkan gula dalam darah
foto-microlifevn

Kulit kayu manis mempunyai kemampuan untuk meningkatkan insulin bagi merespons glukos.

 

Kulit kayu manis kaya dengan polifenol, antioksidan yang dapat melawan radikal bebas dan mampu menurunkan inflamasi, sehingga membantu menurunkan kadar gula dalam darah dan kolesterol jahat dan mencegah penyakit jantung.

 

 

  1. Oatmeal (Bijirin Oat)
cara turunkan gula dalam darah
foto-youthfulhabits

Oatmeal adalah makanan yang kaya dengan serat dan mampu membantu mengawal peningkatan kadar gula dalam darah supaya tetap stabil.

 

Oatmeal juga kaya dengan magnesium yang akan membantu tubuh memanfaatkan glukos dan insulin dapat berfungsi dengan baik. Oatmeal juga dapat menurunkan risiko terkena serangan jantung yang merupakan salah satu kompilasi diabetis.

 

 

Itulah antara beberapa cara turunkan gula dalam darah yang boleh diamalkan.

LIKE & SHARE MAMANET

 

 

(Visited 6 times, 1 visits today)

Back to top