Cara download gambar kualiti tinggi percuma

flower-631765__180Gambar kualiti tinggi akan membantu blog kelihatan menarik dan seronok di baca. Setiap blogger mestilah tahu cara download gambar kualiti tinggi yang percuma.

Apa kaitannya gambar kualiti tinggi dengan website? Sebenarnya membina website bagaikan membina sebuah majalah. Kandungannya perlu menarik dan menampilkan gambar kualiti tinggi serta cantik.

Namun, bagaimana hendak mendapatkan gambar yang cantik sedangkan kita bukan jurufoto dan kita tidak ada banyak wang untuk beli gambar-gambar yang berkualiti tinggi. Sayang jika kita tidak tahu bagaimana cara download gambar kualiti tinggi secara percuma.

Bagi yang baru merangkak-rangkak berblog, usah jadikan ia sebagai alasan untuk anda berputus asa. Anda boleh miliki website seperti seorang pro. Teruskan membaca dan Mamanet akan bantu anda untuk mengatasi masalah ini.

Anda mungkin sibuk dengan tugas lain hingga tidak sempat untuk google website gambar kualiti tinggi percuma di internet. Mamanet memahami masalah anda, jadi Mamanet sudah sediakan platform terbaik untuk anda tahu cara download gambar kualiti tinggi ini secara percuma.

Cara download gambar kualiti tinggi

Jangan risau, ramai sifu yang sudi share hal rahsia ini. Khususnya sifu saya ini, James Stafford. Beliau memang baik hati dan sedia membantu semua mama dan berkongsi dengan kita sebanyak 29 sumber gambar kualiti tinggi secara percuma ini.

Adat meminjam, perlulah berterima kasih. Jadi, kreditkan gambar-gambar anda itu dengan websitenya. Hal ini penting supaya jika ada yang meminjam pula dari website anda, dia akan tahu sumber gambar kualiti tinggi yang betul.

Mudah sangat nak download gambar kualiti tinggi ini. Buktinya Mamanet sudah kongsikan foto galeri yang Mamanet buat bagi semua gambar kualiti tinggi yang diambil dari Pixabay. Mudah saja caranya. Pergi saja ke website Pixabay. Kemudian pilih gambar yang dikehendaki. Awas jangan buru-buru sebab ada banyak gambar menarik. Elok scrol semua dahulu kemudian barulah pilih mana yang disukai. Anda boleh pilih dari pelbagai segmen yang disediakan. Dari gambar thumnail itu anda perlu klik hingga keluar gambar lebih besar. Kemudian barulah piih butang download supaya anda dapat gambar yang beresolusi tinggi.

Apa itu resolusi tinggi?

Aduh jika anda tidak tahu hal ini, mudah sahaja hendak faham. Ada dua cara hendak tahu berapa resolusinya iaitu dengan melihat pada senarai detail gambar di sidebar atau pun tekan cursor pada gambar dan pilih properties. Lihat bacaannya jika  72dpi hingga 180dpi sudah cukup untuk website. Makin tinggi bacaan dpi, ertinya ia sudah dikira resolusi tinggi atau gambar tidak pecah/blur jika dibesarkan. Gambar untuk cetakan biasanya memerlukan 300dpi.

Di sini, Mamanet ada 29 website yang sudah siap dengan link untuk memudahkan anda download gambar kualiti tinggi yang anda mahu. Jom kita tengok!
1. Photoswapshop.com
2. Unsplash.com
3. Deathtothestockphoto.com
4. Littlevisuals.co
5. Gratisography.com
6. Nos.twnsnd.co
7. Morguefile.com
8. Lifeofpix.com
9. Picography.co
10. Getrefe.tumblr.com
11. Jaymantri.com
12. Stocksnap.io
13. Splitshire.com
14. Superfamous.com
15. Picjumbo.com
16. Pexels.com
17. Pixabay.com
18. Lockandstockphotos.com
19. Publicdomainarchive.com
20. Freeimages.com
21. Snapwiresnaps.tumblr.com
22. Photocollections.io
23. Startupstockphotos.com
24. Freenaturestock.com
25. Shop.madeinmoments.com/freebies
26. Jeshoots.com
27. Realisticshots.com
28. Foodiesfeed.com/free-food-images
29. Llibreshot.com

PENGECUALIAN: Perkataan WEBSITE berbanding LAMAN WEB kerana perkataan website lebih sering dicari berbanding laman web – Admin

(Visited 11,792 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Back to top